Kortreist-rute 2024

Kortreist

Hjelmeland + lokalmat = sant

Herlighet, Hjelmeland disker opp under Kortreist! Det er så mange dyktige produsenter, utsalg og serveringssteder, det er en fornøyelse å fortelle om det. Vi har valgt å lage to ruter, fordi vi kan ikke unnlate å også fortelle om de unike siderprodusentene som er i Ryfylke.

Så bruk dagen, det vil du få igjen for.

Rute I: Sie Gard

Gled deg til en opplevelse på Sie Gard i Årdal. På den fine gården foredler de lam, bær og frukt på tradisjonelt vis, så du finner gode produkt i hyllene.

I tillegg til det de selger selv, har de invitert med seg både Uragarden og Atle Hauge. Uragarden selger kvalitetskjøtt av skotsk høylandsfe, mens Atle har med seg egg og eplemost.

Sie Gard åpner opp under Kortreist og publikum kan kanskje til og med få se gjeterhundene i sving. Det serveres lapper og kaffe i kårhuset. Velkommen innom!

Finn Sie Gard på Google Maps

Se også nettsiden

Grønvik Gard

Fra Sie Gard går turen til Elisabeth på Grønvik Gard. Den koselige eplebonden lager prisbelønt eplemost, og du finner masse gode produkter i det nydelige gårdsutsalget.

Drar innom under Kortreist, er det på bakstedag og da selges de populære Grønvikbollene og ferskt brød og litt annen bakst. Bakverket kommer fra Ryfylke Bakeri og Konditori.

Finn Grønvik Gard på Google Maps

Se også nettsiden

Helgøyfrukt og Epleriet

Det har kommet bro fra Fister til Helgøy, og turen til Helgøyfrukt og til Epleriet, tar bare 10 minutter.

Den frodige fruktøya produserer eplemost, plommer, pærer og epler og de foredla produktene selges i Epleriet. Epleriet er et selskapslokale med panoramautsikt over Fisterfjorden, hvor de også har en salgsdel med produkter fra fruktgården. I tillegg til lokalmat, selger de også hjemmestrikkete produkt og forskjellig interiør.

Finn Helgøyfrukt og Epleriet på Google Maps

Se også nettsiden

Ryfylke Gardsysteri

På veien inn mot Hjelmelandsvågen, stopper du på Ryfylke Gardsysteri. Der blir du tatt imot av det kjekke vertskapet, Hilde og Joar. De lage ost fra egne kuer, og de produserer yoghurt som til og med kom til finalen i Det Norske Måltid.

Under Kortreist vil de ha omvisning i ysteriet, med salg av lapper og kaffe på bål. De samlet i tillegg noen naboer, blant annet Tveitane Gard, som har med seg syltetøy og saueskinn.

Runde I tar i kjøring i underkant av 3 timer fra Stavanger sentrum og tilbake.

Finn Ryfylke Gardsysteri på Google Maps

Se også nettsiden

 

Rute II: Siderprodusentene i Ryfylket

Regionen vår kan virkelig være stolte av utviklingen eplebøndene har stått for. I løpet av bare noen få år er det etablert flere sideri, som alle produserer nydelig drikke.

Flere av produsentene har i tillegg bygget fantastiske anlegg og butikker, og vi vil virkelig anbefale at publikum får kunnskap om, og kjennskap til, den delen av norsk drikkekultur.

Under Kortreist vil Apal Sideri åpne serveringslokalet hvor det er mulig å bestille ost og spekemat fra kl. 12 – 15, mens OmCider åpner for omvisning i produksjonen. Eiane Gard skal lansere en nyhet og hos Buhagen får du i tillegg anledning til å sikre deg kvalitetsprodukt fra de produsentene som ligger i nabolaget.

Gled dere til fantastiske smaker og kjekke møter.

Finn Apal Sideri på Google Maps

Finn OmCider på Google Maps

Finn Eiane Gard på Google Maps

Finn Buhagen på Google Maps

Smaken av Ryfylke

Smaken av Ryfylke drives av den driftige familien Schläwicke og de holder til i Hjelmeland. Det er et spisested som også gjør catering, i tillegg til at kommer hjem til kunder og lager mat for gjestene der. Så her er det stor aktivitet. De er alltid opptatt av gode smaker med lokale og kortreiste råvarer. I tillegg til serveringsvirksomheten, tilbyr de forskjellig overnatting (både hotellrom og sovetønner).

Under Kortreist legger de opp til en spesiell meny med tre eller fem retter. De forsterker fokuset på lokale produkter, og vil helst bruke råvarer kun fra Hjelmeland, både på mat og drikke. I tillegg vil de forberede en liten presentasjon og personlig fortelling om hva gjestene har på tallerken, og hvordan råvarene og sluttproduktene blir til.

Velkommen til en smaksrik og lokal opplevelse!

Finn Smaken av Ryfylke på Google Maps

Se også nettsiden

Runde II tar fem timer i kjøring (inkludert ferje) fra Stavanger sentrum og tilbake.

Husk å sjekke åpningstider hos den enkelte, det kan variere fra sted til sted.

Se våre andre ruter:

Strandalandet:

Kortreist-rute i Strand

Matskatter:

Kortreist-rute i Suldal

Lokalmat og matarrangement:

Kortreist-rute i Sauda