Barnas Gladmat

Velkommen til Barnas Gladmat

Velkommen til nyheten Barnas Gladmat! Området ligger på øvre del av Torget, midt i hjertet i festivalen. Der vil det være matkurs og mange andre aktiviteter, med både kjøtt, fisk og grønnsaker som tema. Tilbudet passer for barn og unge og det er åpent hver dag under festivalen (26. – 29. juni), fra kl. 11.00 – 17.00.

Barnas Gladmat skal lære oss om råvarenes opprinnelse, gi smaksopplevelser og kunnskap. Målet er å engasjere barn i læring om mat gjennom praktiske aktiviteter. Barna får anledning til å eksperimentere, smake og utvikle en interesse for mat.

Nedenfor forteller vi om innholdet i Barnas Gladmat. Mer informasjon om dag, klokkeslett og tema på de forskjellige kursene, finner dere i programmet (filtrer på «passer for barn»).

Glade småkokker

Når: alle dagene under festivalen fra første kurs kl. 12.00 til siste kurs kl. 15.00
Hvem: Norske Kokkers Landsforening (NKL) Rogaland
Påmelding: det er gratis, og du trenger å skrive deg inn før kurset starter

Anita og gjengen i NKL har vært med på Gladmat i alle år, og også i år er de ansvarlige for matkurset «Glade småkokker».

Det går fire kurs til dagen og hvert kurs varer i 45 minutter, inkludert velkomst og forberedelser. Hvert kurs tar 15 deltagere og målgruppen er barn mellom 6 – 12 år (voksne ingen adgang:). To kurs til dagen har fisk og sjømat som hoved råvare, mens to har storfe som hoved råvare. De glade småkokkene vil kunne mikse selvplukkede urter eller hakkede grønnsaker fra det som finnes på torget inn i egen rett. Det vil også lages en enkel saus eller dip til retten.

Så her er det bare å møte opp, det er påmelding i teltet fra kl. 11.30 – første mann til mølla. Deltagerne vil få låne forstykker og de vil få sin egen kokkehatt som de selv designer.

Velkommen skal dere være!

Matverksted for barn

Når: alle dagene under festivalen i tidsrommet mellom kl. 11.00 og 17.00
Hvem: Vitengarden
Påmelding: det er gratis, men noe krever påmelding i forkant (se program for hvilke som krever påmelding) 

De dyktige formidlerne på Vitengarden, har valgt sylting av agurk som tema. Målet er å bruke agurker med skader, feil størrelse eller form, som ellers ville blitt ansett som matsvinn. Agurkene leveres av Jone Wiig på Jæren. Alle deltagere vil lage sine egne syltede agurker som de kan ta med hjem.

Målgruppen på kursene fra kl. 11.00 – 14.00 er barn i alderen 4 – 6, mens familier og de eldre barna er hjertelig velkommen fra kl. 14.00 – 17.00. Hvert kurs varer i 45 minutter.

Matverkstedet består av 6 stasjoner, med én gruppe eller familie på hver stasjon. Dette blir en morsom og lærerik opplevelse for både barn og familier, med fokus på bærekraft og reduksjon av matsvinn. Oppskriften legger vi ut på disse sidene, slik at dere kan bruke de etterpå også.

Hjertelig velkommen til en smakfull og gøy opplevelse!

Lær å dyrke din egen kjøkkenhage

Når: alle dagene under festivalen
Hvem: Øksnevad videregående skole
Påmelding: det er gratis, og det krever ingen påmelding

Elevene fra jordbruksskolen Øksnevad vgs stiller også i år på Gladmat. Gjennom våren har de dyrket pallekasse på pallekasse med nydelige blomster, grønnsaker og urter, og disse fraktes til Barnas Gladmat under festivalen.

Målet med aktiviteten er at både barn og voksne skal lære hvordan vi kan dyrke vår egen kjøkkenhage og hvordan vi skal utnytte ressursene godt. Øksnevad vgs vil veilede barn og voksne i dyrking og de vil få muligheten til å plante, vanne, se og ikke minst smake på de gode produktene.

Vi tror det er viktig at barn ser hvor maten kommer fra, og vi ser sånn frem til at de skal lære mer om det på Barnas Gladmat!

Fiskeknappen

Når: hver dag under festivalen, fra kl. 12.00 – 18.00
Hvem: Meny, Lerøy og Strand vgs
Påmelding: det er gratis å være med, det er bare å møte opp 

I Barnas Gladmat finnes også Fiskeknappen. Fiskeknappen skal hjelpe barn å lære mer om norsk sjømat. De inviterer barn til å lære mer om fisking, de viser frem fiskedisken hvor barn kan se, lukte og håndtere de forskjellige typene fisk, skjell og skalldyr som vi har rundt oss i naturen. Barna kan få teste om de liker rå fisk, og alle kan være med på quiz.

Barna er velkomne til å tegne og fargelegge både «Kaja kveite» og «Ludvig laks». Tegningene henges opp på sjømatveggen og hver dag trekkes det en vinner blant de som har levert inn tegningen og deltatt i quiz’en.

Strand vgs har til og med en sjark! Den ligger fortøyd ved flytebrygga bak Fisketorget, og vi inviterer barn om bord for omvisning og trekking av teiner.

Andre aktiviteter for barn

Hva: Traktorkjøring for barn
Sted: Felleskjøpet på Torget
Når: Hele Gladmat

Hos Felleskjøpet på Torget kan du låner traktorer til barn. Hvem drømmer vel ikke om det? Løp og kjør!

Hva: Kjekke aktiviteter for barn i teltet til IVAR
Sted: Stand nr. 24, på Strandkaien
Når: Hele Gladmat

IVAR har en quiz for barn som ender opp i et lykkehjul hvor glade barn kan vinne fine premier fra bruktbua eller nye vannflasker fra IVAR. Erle og Karlotte spinner lykkehjulet og er klare for å ta imot flere ivrige barn som ønsker å prøve lykken. Her er det også gratis vannstasjon for de som vil slukke tørsten!

Hva: Åpen familiedag hos ByAuk på Ullandhaug
Sted: Ullandhaug økologiske gård
Når: Onsdag 26. juni kl. 17.30 – 21.00
Påmelding: det er gratis, og det krever ingen påmelding

ByAuk etablerer en ny grønnsakspark og andelsgård for å inspirere og spre kunnskap om matproduksjon i byen – oppe på Ullandhaug Økologiske Gård. De ønsker velkommen til åpen familiedag med omvisning og ulike aktiviteter for store og små. De byr på kaffe, saft og noe å bite i.

Hjertelig velkommen til ByAuk.

Quiz og mye annet gøy i Havbruksteltet

Sted: Kokepunktet/Havbruksteltet
Når: Hele Gladmat

I Havbruksteltet, like ved Kokepunktet, har Godfisk en konkurranse som også kan være kjekk for barn. De lærer litt om livet i havet og sjøbruksnæringen – hver dag gjennom hele festivalen.

Gladmat 2024:

Billetter til Kjøkkenfesten i salg nå

Gladmat 2024:

Gladmatløyper i Pedersgata

Runa Kvendseth

Gladmat 2024:

Stjernekokker på Gladmatfestivalen