Kokepunktet

Julemat og tradisjoner

I samarbeid med byjubileet Stavanger 2025 og Stavanger Sentrum, inviterer Gladmat til en samtale om julemat og tradisjoner. Det skjer på julemarkedet i Byparken torsdag 7. desember fra klokka 1800 – 1845, i teltet «Varmestuen».

Maten står sentralt i julefeiringen for de aller fleste av oss. For noen blir det ikke jul uten duft av pinnekjøtt i huset. Andre sverger til ribbe og medisterkaker, og mange skal igjennom minst en runde med lutefisk før julen kan ringes inn. I en internasjonal by som Stavanger er det også mange andre tradisjonelle juleretter som serveres hvert eneste år.

Vi har invitert tre gjester fra forskjellige land til å fortelle om hva de spiser i jula og hvordan de klarer å holde tradisjoner fra hjemlandet levende selv om de har bosatt seg langt hjemmefra.

Jolanta Ulys fra Litauen, Craig Whitson fra USA og Sebastien Patruno fra Italia røper hvilke retter de ikke klarer seg uten, og forteller om utfordringer som kan oppstå når man skal gjenskape smaker fra barndommens jul i et annet land, med ulikt sortiment i dagligvarebutikkene. Samtalen ledes av journalist Kine Hult fra Stavanger Aftenblad.

Samtalen er åpen for alle, og det koster ingenting å delta. Det vil til og med deles ut smaksprøver fra noen av de tradisjonelle julesmakene til gjestene i panelet (så lenge det rekker). Velkommen til en hyggelig og lærerik liten time.

Stavanger 2025 og Gladmat

Gladmat jobber sammen med Stavanger 2025 frem mot, og gjennom, byjubileet i 2025. I hovedsak er det Pedersgata som er temaet, men denne gang sniker vi oss ned i Byparken i forbindelse med julemarkedet til Stavanger Sentrum.

Fram mot jubileumsåret skal Pedersgata fylles med matopplevelser og historiefortelling, og med samtaler om hvordan vi utvikler byen og bruker matressursene våre i fremtiden. Både under Gladmatfestivalen og resten av året.

Stavangerhistorien kan fortelles fra Pedersgata: her ble det bygget seilskuter og her skjøt det opp hermetikkfabrikker. Nå er Pedersgata i endring, og med det kommer spørsmålet om hvordan en skaper gode nabolag og en by som er god å leve i for fremtiden. Det samme gjelder forholdet vårt til naturressursene som Stavanger har levd av – hvordan skal oljebyen forvalte energi- og matressursene fremover?

Gladmat i Pedersgata skal vise fram restauranter, lokalmatprodusenter og måltidsnæringen i hele regionen. Med utvida kommunegrenser har Stavanger plutselig blitt størst på tomater, verpehøns og sau. Rogaland er Norges matregion, og landbruk og havbruk er næringer vi skal leve av i fremtiden. Vi er stolte av de dyktige kokkene og fagfolkene vi har, og av restaurantene – i Pedersgata har vi har fra Michelin-stjerner, digg streat-food og vegansk fine-dining. Finnes det en kjekkere måte å feire bursdag på enn å samles over god mat?

Gladmat året rundt:

Stavanger 2025

Julen 2023:

Ta med barna på julekakebaking

K2 fikk Gladmatstipend:

Les hvorfor her