Matregion Rogaland

Ryfylkesentralen

– Vi tar bare inn produkter vi virkelig har troen på. Vi vil at det vi selger skal se delikat og fristende ut, være av høy kvalitet og ikke minst stamme fra Ryfylke.

Publisert: 11. desember 2020

Mellom sauebeite og hønsehus midt mellom tunnelåpningen i Lastevika og ferjekaia på Judaberg ligger Gardsbutikken på Nærland. Ikke like sentralt som Starbucks på Domkirkeplassen, men når det er lokalmat fra Ryfylke vi er på jakt etter, ligger butikken midt i smørøyet.

Kunder fra Stavanger, Mosterøy og Rennesøy kommer dit via tunneler, mens varer – og hyttefolk – kommer med ferje fra Sjernarøy, Nedstrand og Jelsa. Og ikke minst leverer Finnøybøndene selv noen fantastiske produkter.

Åpent hver dag

– Folk som skal på hyttetur på Finnøy og Ryfylke kommer ofte innom oss både på vei til og fra hytta for å handle, og mange sier at vi er deres favorittbutikk. Det er så kjekt, sier Kirsten Flesjå, som driver gardsbutikken sammen med ektemann Tor Bjarne. De holder åpent hver dag fra åtte til åtte, med selvbetjening og mobilbetaling når de ikke er tilstede.

Hver fredag lukter det ekstra godt i butikken, da får de nemlig inn nybakte brød fra Ryfylkekokken. Cirka halvparten av hyllene brukes på ferske matvarer, mens resten er foredla produkter som passer både på brødskiven, på middagsbordet og under juletreet.

– Vi tar bare inn produkter vi virkelig har troen på. Vi vil at det vi selger skal se delikat og fristende ut, være av høy kvalitet og ikke minst stamme fra Ryfylke. Vi har egg fra egne høner, selger tomater og poteter fra Finnøy, uvaska gulrøtter fra ordføreren i Randaberg, Eplemost fra Helgøy. Vi selger Rossavik sine produkter fra Forsand, honning fra Birger Hetland på Halsnøy, og har noen veldig lokalbakte havrekjeks og gongkaker. Ja, og så har vi litt agurk fra Jæren da, sier Kirsten.

Turmuligheter, koselig sentrum og gartneri

De brenner for matprodusentene, ekteparet, men mener bestemt at Finnøy har mye mer å by på enn egg og tomater.

– Naturen er utrolig flott, med mange merka turstier både langs sjøen og ute i marka. Vi har to middelalderkirker som er verdt et besøk, Talgje kirke og Hesby Kirke her på Finnøy, i tillegg med Tyskerhålene som har sin egen historie, sier Tor Bjarne.

Etter turen anbefaler Kirsten en tur Kaihuset på Judaberg.

– Der finner du en fantastisk blomsterbutikk, en koselig kafé og Sølvsmeden. Og kom tilbake i sommer! Da kan dere dra til Talgje og besøke det flotte gartneriet til Jostein, med masse flotte hageblomster.

Gardsbutikken på Nærland

Adresse:
Nærlandsvågen 2, 4160 Finnøy

Åpningstider:
Mandag-søndag kl. 8 – 20

Facebook