Program

Gladmattinget

Dato: onsdag 28. juni
Klokken: 10:00-11_00
Sted: Kokepunktet
Pris: gratis, her er det bare å møte opp

Landbruket trenger mer markedsinntekter og flere kunder å selge varene til. Norge og Rogaland produserer kanskje verdens beste lam, hvorfor greier vi ikke gjøre denne til en eksportsuksess?

Rogaland er kanskje landets viktigste matregion. I generasjoner har vi forvaltet ressurser fra jorda og havet til matbord i hele landet, men aldri lykkes i å lage eksportsuksesser av vår landbaserte næring.

Stavanger og Rogaland har et internasjonalt miljø, hvor både havbruksnæringen og energisektoren er rettet mot det internasjonale markedet. Kan det bli like naturlig for bøndene å tenke internasjonalt? Hva skal i så tilfellet til? Hvordan kan vi overføre kompetansen fra havbruket over til landbasert produksjon?

Deltagere:

For å diskutere dette, har vi samlet et dyktig panel som består av

Anbjørn Øglend, Prima Brands
Kjell S. Rakkenes, Nortura
Marianne Aareskjold, Stangeland Mølle
Andreas Kvame, Grieg Seafood

Anbjørn Øglend er grunnlegger av Prima Brands. I Prima Brands jobber de aktivt med innovasjon fra jord til bord, for å utnytte og skape verdi av de ressurser vi har. Innovasjon foregår i alle ledd av verdikjeden helt fra jord og fôr hos bonden til produktutvikling og salg i sluttleddet.

Kjell R. Rakkenes er konserndirektør for Strategi, rammevilkår og kommunikasjon i Nortura. Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior. Nortura jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.

Marianne Aareskjold er femte generasjons møller og driver i dag Stangeland Mølle sammen med søster Hege og far Øyvind. Marianne er utdannet møller og har bla ansvar for produksjon og innkjøp. Stangeland Mølle ble etablert i 1846 og var opprinnelig en ren havremølle, men i dag bearbeider Stangeland Mølle alle typer norsk korn. Nylig lanserte også Stangeland Mølle brødmikser for det Taiwanske markedet. I tillegg eksporterer de blant annet til Midtøsten.

Andreas Kvame er konserndirektør i Grieg Seafood. Grieg Seafood ble etablert på vestkysten av Norge på tidlig 1990-tallet. I dag har de produksjon i Norge og Canada, og bare i Rogaland produserer de 350 000 måltider med laks hver dag, som spises til middag eller på brødskiva i 50 land i alle verdens hjørner.

Ordstyrer:
Maiken Ree, Stavanger kommune

Maiken Ree har bakgrunn som journalist fra en rekke ulike medier. Hun har jobbet tett mot energibransjen både som journalist, men også som kommunikasjonssjef i Offshore Norge og kommunikasjonsdirektør i energimessen- og konferansen ONS. Hun har inntil nylig jobbet som rådgiver i næringsavdelingen i Stavanger kommune hvor hun har vært med på å bygge opp merkevaren Stavanger Business Region. Hun er nå nylig på plass i Equinor som communication leader.