Matregion Rogaland

Spiser fjorårets poteter

Lars Arne Sunde tilbyr dagligvarehandel med lokale matskatter, kan by på vertinnegaver til selv de aller største snobbene og kutter kjøtt etter aktuelle mattrender. Selv spiser han gjerne fjorårets poteter, i alle fall om de kan bli til komle.

Publisert: november 2020

Vi som jobber i Gladmat er drillet i å alltid ha lokalmatprodusenter i oppmerksomheten, enten om det er fordi vi planlegger festival, jobber med produsentguiden vår, eller finner på andre aktiviteter som handler om produsenter.

Da vi kom inn på de nye lokalene til Sunde Gårdsutsalg for første gang, var det akkurat som om komme inn i selve lista vår over lokalmatprodusenter. På disken, i hyllene, i frysen, i kjølebenken og ikke minst i kjølerommet så vi skatt etter skatt som produseres her i Rogaland, også matvarer som kommer fra åkeren og fjøset rett bak butikken.

Spør kundene hva de vil ha

Gårdsutsalget, som har blitt utviklet med hjelp fra Innovasjon Norge, kan beskrives som en matbutikk som gir deg omtrent alt du trenger, men bare med kortreiste produkter av høy kvalitet. Og slettes ikke avskrekkende priser. På toppen av alt møter vi ansatte som kan mye om alt de selger, kanskje ikke så rart, da flere av dem deler etternavn med butikken.

– Å kunne være i butikken og snakke med kundene om hva de trenger er hele forskjellen. Jeg må nå etterspørselen fra kundene mine, sier Lars Arne Sunde.

Han trekker fram kjøttstykkene som et eksempel.

– Kundene forteller hvilke typer kjøttstykker de ønsker seg, og bestiller vi dette. Dyrene står rett bak her, fra oss går de til slakter hos Flatland, før de skjæres etter våre ønsker hos Ollestad kjøtt på Ueland, så får vi kjøttet tilbake. Sånn sett hopper vi over to ledd, og kan styre godt selv. Da T-bone og osso bucco ble populært, var det utrolig enkelt for oss å tilby kjøttstykkene som folk faktisk ønsket seg.

Lars Arne er ikke ferdig med å snakke om kjøtt, og viser fram noen store stykker i kjøledisken. Litt mindre design og fancy innpakning enn i andre butikker, men desto mer kjøtt.

– Grunnen til at vi skjærer disse store størrelsene, er at kunden selv skal få bestemme hvor stort kjøttstykket skal være. Spiser en ikke alt på en gang kan det fint fryses ned.

To delfinalister i Det norske måltid

– Hva er det som gjelder i 2020?

– Nå for tiden skjærer vi mye aduktor, et kjøttstykke som nesten har forsvunnet fra markedet og blitt glemt (dvs havnet i kjøttdeigen), men nå er det på vei fram igjen. Det er et veldig fint stykke, lite fett og god smak. Nå håper vi at kokker vil synes at det er spennende å bruke.

Aduktor av Limousin fra Sunde gårdsutsalg var delfinalist i årets utgave av Det norske måltid, og det var også deres røde Nansen-potet.

– Nansen er en sort som kom til Norge for bare noen år siden, sier Lars Arne, og viser fram en uvaska potet, mens han forklarer.

– Den har en flott gulfarge i kjøttet. Koker du poteten med skall på får du en rød ring rundt, og snitter du den og steker i ovnen får du se den flotte fargeovergangen. Og så smaker den godt. Vi håper at denne sorten er kommet for å bli. I år har vi faktisk 11 ulike potetsorter, med sine unike kvaliteter. Potetene har både ulik farge, smak, og ikke minst lagringsmuligheter.

– Vi kaster altfor mye mat

Gården har mellom 160 og 170 mål dedikert til poteter, og alt de dyrker selges via gårdsutsalget. På kjølerommet i butikken står noen av dem pakket i papirposer, alle uvaska, noen fra i år, og noen fra i fjor.

– Fra i fjor, faktisk?

– Hvis du lagrer en potet rett kan den faktisk stå et år.

– Hva er rett lagring?

– Vi lagrer potetene med jord på, og de ligger på cirka 2 grader. Når vi tar dem inn i butikken tar vi de opp til cirka 5 grader. Men vi vasker ikke bort jorden, da blir de fortere myke og vassne. Hjemme er det best å oppbevare poteter i kjøleskap, men dersom du har et loft eller en kjeller som er mørkt og svalt er det også bra. Du vet at potetene har det for varmt dersom de begynner å spire. Jeg spiser potetene selv om de er myke da. Vi kaster altfor mye mat, det er helt krise. Og fjorårets poteter? Perfekt å lage komle av.

Sunde gårdsutsalg

Adresse:
Revheimsveien 177, 4043 Hafrsfjord

Åpningstider:
Mandag og fredag fra 8 til 21, lørdag og søndag fra 9 til 18.

Facebook

Instagram