Sirkulær festival

Slik blir du en bærekraftig utstiller

Gladmat har satt seg et hårete mål: Vi skal bli Norges mest sirkulære matfestival! Vi har sett på hele prosessen fra opprigg til nedrigg for å finne ut hvor vi kan gjøre bedre valg. Men vi trenger din hjelp for å få det til – blir du med?

For oss betyr bærekraft å ta vare på ressursene som gir oss mat på bordet. Derfor vil vi drive festivalen på en måte som gir lavest mulig avtrykk og avfall – sammen med mest mulig glede. Sirkulær festival betyr redusert ressursforbruk, økt resirkulering av avfall og mer gjenbruk. For at flest mulig produkter skal leve lenger enn festivalen, ønsker vi også å redusere forbruk av engangsartikler.

Ved god hjelp av utstillere, oppnådde vi målene vi satte oss i fjor – og vel så det. I år kan vi ikke ha lavere ambisjoner, og går for et mål på 50 % sorteringsgrad. I tillegg har vi mål om å ha 65 % andel lokalmatprodusenter. For å bli Norges mest sirkulære matfestival trenger vi hjelp fra alle – både publikum og utstillere.

Vi jobber for at det skal være enkelt for deg som utstiller å gjøre mer bærekraftige valg, og her er våre tiltak:

 

1. Vi hjelper deg med sortering

♻️ For å nå målet om sorteringsgrad på avfall på 50 % har vi fem miljøstasjoner for utstillere. Se kart over for plasseringer.

👉🏻 Alle utstillere er ansvarlig for kildesortering på egen stand. Frityr og matolje skal også leveres i miljøstasjonene.

🙌🏻 Trenger du hjelp til å frakte glassavfall til miljøstasjonene? Gi beskjed til Gladmatstaben eller frivillige, så hjelper vi deg. 

🙋‍♀️ PS: Husk å henge opp plakatene du mottar fra Gladmat.

2. Slik hjelper du gjestene å sortere

♻️ Vi har 14 godt merkede miljøstasjoner for publikum i festivalområdet – se oversikt på kartet.

⚫️ Oppfordring: Fjern eller reduser mulighetene for å kaste alt i samme søppelbøtte, og tips publikum om å kaste avfallet i miljøstasjonene isteden. 

💚 Festivalavfallet blir fraktet til IVAR sitt sorteringsanlegg, slik at kretsløpet blir godt ivaretatt.

3. Lokalmat

🍅 Gladmat har vært en viktig salgs- og synlighetsarena for lokalmat siden starten. Det er svært gledelig at antallet lokalmatprodusenter øker fra år til år – en utvikling helt i tråd med bærekraftsmålene våre. 

🥬 Vi har mål om 65 % andel lokalmatprodusenter.

💚 Vi oppfordrer alle utstillere til å bruke lokale råvarer.

4. Årets lokalmat produsent

🍅 Også i år vil Gladmatjuryen kåre årets lokalmatprodukt, med mål om å løfte frem lokalmatprodusenter i Rogaland.

Kriterier som blir vurdert av Gladmatjuryen:

💚 Tilgjengelighet – er det et produkt vi kan få tak i på markeder eller i butikker?

💚 Produktets utseende – virker det appetittvekkende?

💚 Smak – fikk du lyst til å prøve produktet en gang til?

5. Matsvinn

🫙 Har du gode tiltak for å redusere matsvinn? Bruk gjerne festivalen til å teste ut ideer og muligheter!

6. Grønne leverandørkrav

💪🏻🌏 Kan du ta i bruk din innkjøpsmakt og kjøpe mindre, bedre og mer varige produkter, samt bare kjøpe fra de mest bærekraftige leverandørene?

Flere Gladmat-leverandører har miljøvennlige produkter til salg og utleie, f.eks. NorEngros (nedbrytbare tallerkener og bestikk), PS Installasjon (gjenbruksglass), Figgjo (gjenbruksglass) og Malerbua (utleie av standmateriell). Trenger du hjelp til å løse standen på en sirkulær måte eller kommunisere det gode grønne arbeidet du gjør? Snakk med Léva Urban Design og Aldente.

7. En grønnere festival – sammen!

♻️ Når dere rydder ned festivalen: Ta med alt, bruk alt du kan om igjen, og kast så lite som mulig. Og en annen ting: Bruk hverandre! Del på det du har, spør om hjelp, og tips hverandre om gode, grønne løsninger.

8. Årest mest sirkulære utstiller 

🍃🏆🍃 Gladmat vil også i år kåre festivalens mest sirkulære utstiller. Blir det du som vinner, og som på den måten vil inspirere andre i sitt videre arbeid? Kriteriene som blir vurdert av juryen er:

♻️ Kildesorteringssystemet på standen din

♻️ Kommunikasjon til ansatte og publikum som gjelder miljøstasjoner

♻️ Materialer som er benyttet til å bygge standen

♻️ Sirkularitet på menyen

♻️ Grønne innkjøp

8. Bli med, du også!

♻️ Målet om å bli landets mest sirkulære matfestival handler om mat og håndtering av søppel – men også om hvordan vi lever og løser ting sammen.
Se Gladmats bærekraftrapport 2023

🙋‍♀️ Har du tips til hvordan vi kan drive Gladmat mer miljøvennlig, blir vi glade for innspill til post@gladmat.no.

 

Sirkulære partnerskap

Gladmat er et ideelt AS med en liten administrasjon. Aktivitetene våre er derfor avhengige av gode samarbeidspartnere, og det gjelder også arbeidet med den grønne strategien. Gode partnerskap er avgjørende for å komme i gang, og for veien videre.

Blant annet miljøstasjonene våre. Disse hadde vi ikke fått gjort uten gode partnere: Vi har satt oss et stort mål om å bli Norges mest sirkulære festival. Et viktig ledd i den strategien er sorteringsmuligheter for avfall. Rundt på festivalen sto det derfor 14 store miljøstasjoner som ble flittig brukt. Disse kom på plass takket være gode ideer, god gjennomføringsevne og god støtte fra samarbeidspartnerne våre.

Vi har satt oss et langsiktig mål om null engangs på festivalen. Som et skritt på veien innførte vi vaskeri på Malt & Humle og på Kokepunktet. Takket være sirkulært partnerskap med Figgjo, Lervig og PS selskapsutleie vasker alt servise og glass på Kokepunktet og Malt og Humle.

Er du Gladmatpartner og har ideer til sirkulære løsninger du vil skape sammen med oss? Ta kontakt med maren@gladmat.no