Morgendagens kokker imponerte:

Fantastisk for rekrutteringen til matfaget

For å ivareta den gode matkulturen her til lands er vi avhengig av god rekruttering. De tretten lærlingene som briljerte sammen med Frode Selvaag viser at det gror godt.

– Dette er god mat. Skikkelig god mat, sier «Ryfylkekokken» Frode Selvaag, mannen som ble tildelt Matkulturprisen under Gladmat i 2013, samt Ingridprisen i 2019.

Han har besøk av 13 lærlinger i det matfaglige kollektivet St. 13 i St. Olavsgate i Stavanger sentrum. Lærlingene, som kommer fra Haugesund i nord til Bryne i sør, deltar på et praktisk kurs der de lager alle rettene fra bunn.

Selvaag er lidenskapelig opptatt av rekruttering til matbransjen, og dermed den perfekte mentor for våre fremtidige kokker. Engasjementet hans bunner enkelt og greit i hans egen kjærlighet for faget.

– Det er utrolig viktig å jobbe målrettet med dette. Vi må ta vare på tradisjonene våre og ta matfaget videre. Uten det blir vi en fattigere nasjon. Da vil vi ikke være noen matnasjon når 2030 kommer. Vi må ha folk som kan lage gode matopplevelser og -produkter, sier Selvaag.

Derfor setter han stor pris på denne type lærlingsamlinger, som Gladmat og Opplæringskontoret for restaurant og matfag i Rogaland arrangerer en rekke av. Det å få jobbe tett sammen med lærlingene er noe av det kjekkeste Selvaag gjør.

– Det gir meg mulighet til å se engasjementet med egne øyne – og lære dem noe. Det er givende å se at de vokser med kunnskapen. Ofte får jeg følge disse fra kokkeskolen til de står med fagbrevet i hånda. Jeg tar dem ofte med meg på jobber senere også. Det er positivt at vi kan samles og bli kjent på denne måten, for vi er et lite, men sammensveiset miljø, sier han.

Gladmat satser på rekruttering

Daglig leder i Gladmat, Maren Skjelde, deler Selvaags entusiasme for de unge og lovende, og er tydelig på at rekruttering til matfaget er et viktig satsingsområde for Gladmat.

– Vi er opptatt av å ivareta den flotte matkulturen vi har her til lands. Da trenger vi de unge, og da er det så flott at gode ambassadører som Frode deltar med kompetansen sin, sier Skjelde.

– Gjennom disse samlingene får lærlingene ny kunnskap, de får møte erfarne fagfolk, får sjansen til å mestre noe nytt – og ikke minst ser vi at de får sosialt påfyll og bygger nettverk. Dette er rett og slett veldig takknemlig arbeid for vår del.

På menyen under denne samlingen står tradisjonsmat: Komler, kjøttkaker, ertestuing, gulrotstuing, karbonader, plukkfisk og bløtkake.

– Og kokte poteter! Vanlige, kokte poteter. Det er det mange som bommer på under fagprøven, sier Selvaag.

Fremtiden er lys

Men i dag har lærlingene full kontroll. Idet maten settes på bordet, og det nesten bugner over av gode, gamle klassikere, kan ikke Frode annet enn å skryte over de dyktige talentene.

– Fantastisk fine komler med jevn og flott størrelse. Det er de beste komlene vi har laget på kurs noen sinne!

Fremtiden er definitivt lys – men det gjelder å legge til rette for at de unge, lovende kan blomstre.

– Det å rette oppmerksomheten mot rekrutteringen til bransjen er et fint steg på veien. Derfor er jeg veldig glad for samarbeidet med Gladmat og muligheten til å ta imot disse dyktige lærlingene, avslutter Selvaag.

Fersk kjøtt med løksaus og klimper

Denne oppskriften er i ferd med å gå i nordmenns kollektive glemmebok. Hvorfor ikke prøve Ryfylkekokken sin variant til middag?

Til 4-6 porsjoner trenger du:
1 kg oksebryst i stykker på 30-50 g
vann
5 poteter
1 purreløk
1 løk
200 g gulrot
200 g kålrot
200 g sellerirot
salt
hel sort pepper
timian

Løksaus:
0,5 stor løk
70 g smør
70 g hvetemel
1 dl kraft av kokevannet
1 dl kremfløte
salt
pepper
eddik

Klimper:
5 kalde, kokte poteter
140 g hvetemel
4 egg
3 dl vatn
4 ts sukker
1 ts kardemomme

Framgangsmåte: 
Rens grønnsakene og skjær dem i litt store terninger. Dekk kjøttet med vann og kok opp. Skum av, ha i litt salt og hel sort pepper, la kjøttet trekke til det er most sammen med løk, gulrot, kålrot og sellerirot.

Løksaus:
Smelt smør og ha i en halv finhakket løk. Når løken er blank rører du inn melet og sper med kjøttkrafta. Tilsett fløte og smak til med eddik, salt og kverna pepper.

Klimper:
Knepp potetene med gaffel, bland sammen de andre ingrediensene og bland dette med potetene. Røra kan virke litt løs, men ta i litt med hvetemel om du ønsker det. Form klimpene med en stor skje og legg dem nedi kokende kraft. Krafta må ikke boblekoke. Klimpene sufflerer, det vil si utvider seg under koking, så beregn litt plass.

Servering
Anrett kjøtt, grønnsaker og klimper på fat, poteter og saus i skåler. Dryss timian på toppen.

Mer enn festival

Gladmat året rundt