Gladmat året rundt

Norges største vegetarblogger inspirerer kokkespirer

Blomkål satay, gresskargryte, bakt purre og lasagnesuppe er blant det som lages når Gladmat og Opplæringskontoret for restaurant- og matfag inviterer til kurs i kokkekollektivet St. 13 . Det er årets siste lærlingsamling, og fremtidens kokker lærer om hva som skal til for å lykkes med vegetarmat. Målet er å gi gjester et bedre plantebasert tilbud.

– Du spiser ofte hjemme før du drar på restaurant, for å være mett, sier Mari Hult om det å være vegetarianer. Til forrett får man typisk servert er grønn salat med agurk, tomat og rødløk. Det synes jeg er synd, da det er lite som skal til for å skape en rett som både smaker og metter mer.

Duften av purre fyller hele kjøkkenet. Du hører lyden av putrende gryter, klirrende kjøkkenredskaper og muntre stemmer. Selv om de hvite forkledene svinger seg rundt i et høyt tempo, og de har hele ni retter å lage, er det en imponerende ro på kjøkkenet.

Mellom matstasjonene spaserer Hult og ser til at alle har det de trenger. Hun er matformidler og driver den anerkjente Vegetarbloggen. Etter tolv år som veganer har hun testet mye, og hatt både gode og skuffende matopplevelser. Erfaringene har resultert i over 3000 oppskrifter, utgitt på både bloggen og i egne kokebøker.

– Vegetarianere mener jo ikke å være vanskelige med vilje, men når du får litt agurk og noen salatblader, er det klart du hverken blir mett eller blåst av banen av gode smaker. Mange restauranter er heldigvis flinke, og de blir det stadig flere av.

Det er mange overraskede ansikt når lærlingene smaker på rettene de har laget. De er overrasket over hvor mye smak, farge og forskjellige konsistenser de opplever.

– Husk at et fullverdig vegetar-måltid kan dukke opp på fagprøven, tilføyer Caroline fra Opplæringskontoret for restaurant- og matfag.

Lærlingsamlingene har som mål å være en sosial møteplass og en arena for faglig utvikling. De får bygge relasjoner på tvers av skoler, restauranter og byer – og de får lære av mestere i bransjen. Initiativet finansieres av Rogaland Fylkeskommune.

– Jeg synes det er ganske kjekt fordi du får et fellesskap. Nå møter jeg folk med samme interesse, og får lære både her og på jobb, sier Rebekka, lærling på Noi. Jeg gleder meg til å ta med det jeg lærer i dag tilbake til restauranten og våre gjester der.»

Tradisjonsmat:

Morgendagens kokker imponerte

Sjokoladekurs:

Årets søteste lærlingsamling

Kurs for ungdommer:

Matglede, mestringsfølelse og nye venner