Matglede, mestringsfølelse og nye venner

Det står mer enn mat på menyen når Smedvig North Star, kokkekollektivet St. 13 og Gladmat inviterer til kokkekurs.

Lukten av stekt smør fyller rommet, støyen av blenderen overdøves nesten av latter og gledeshyl, og det øynene ser kan best beskrives som et kontrollert kaos i kokkeklær. 15 ungdommer er samlet på St. 13 denne dagen, for å lære seg å lage en treretters middag.

– Du trenger ikke holde vispen så hardt. Har du en løs arm når du visper, så orker du lenger, sier Kjartan Skjelde. Guttene på dessertlaget hører etter, og når de får prøve selv forstår de at Skjelde hadde et godt poeng. Med gode tips fra mesterkokken er de i ferd med å mestre oppskriften på hvit sjokolademousse med karamellisert hvit sjokolade og jordbærsorbet.

Mange kjenner nok til at vi i Gladmat tilbyr gratis kokkekurs for barn under festivalen, men vi har også ulike aktiviteter rettet mot den målgruppen resten av året. Blant annet arrangerer vi matkurs for barn og ungdom som er knyttet til Ungdomsteamet, en del av ressurssenter for Barn og Familie i Sandnes kommune, og Miljøteamet i Stavanger kommune.  Dette gjør vi i godt samarbeid med kokkekollektivet St. 13. og stiftelsen North Star.

Deltakerne lager tre forskjellige retter med råvarer som er tilgjengelig i alle butikker. Oppskriftene er gjennomførbare for alle, og deltagerne får oppskriftshefte med seg hjem. Kurset avsluttes med et felles måltid hvor alle får smake på alle rettene som ble lagd på kurset.

– Å bruke måltidet til en arena for læring og mestring, gir sosial kompetanse, sier Skjelde.

– For oss i St. 13 er dette sterke og gode møter med ungdommene, der vi sammen blir kjent og utveksler kultur. Det er noe helt spesielt å oppleve at de får mestringsfølelse av å gå løs på en råvare de aldri har smakt tidligere.

Et mål om å inspirere, gi kunnskap og rekruttere

Gladmat har som mål at denne aktiviteten både skal inspirere ungdommer til å lage mat, oppleve matglede, og få mer kunnskap om råvarer og matproduksjon. Dersom noen av deltagerne ender opp med å endre kokkefaget som utdanning i fremtiden, vil det være en stor bonus.

– For oss er dette et veldig kjekt og viktig konsept å få arrangere. Vi er utrolig takknemlige for at stiftelsen North Star, med sitt formål om å støtte prosjekter og organisasjoner som jobber med å bedre situasjonen til barn og unge som sliter med utfordringer i livet, fullfinansierer dette
prosjektet, sier prosjektleder i Gladmat, Malin Langgård Jensen.

– I dag har vi med ungdommer fra Stavanger, i går var det en gjeng fra Sandnes som var her. Da de satt seg ned for å spise på slutten av kurset ble det plutselig en veldig god og varm stemning i rommet. Alle snakket sammen, og det var så enormt fint å se hvordan ungdommene hadde fått oppleve både mestringsfølelse og matglede sammen.

De fem guttene på dessertlaget har alle vært med tidligere, og kan melde om at de koser seg.

– Det er kjekt å lage mat, og å få møte andre folk. Det hadde ikke skjedd uten dette kurset. I tillegg er det gøy å få smake det de andre lager.

Han rører i den hvite sjokoladen, relativt redd for å ødelegge desserten til hele gruppen, men får bare ros av Skjelde.

– Ser du hvor glatt den er? Når den er så skinnende og fin betyr det at du har gjort en god jobb.

 

 

Gladmat året rundt:

Dette jobber vi med når vi ikke arrangerer festival

Gladmatprisene 2022:

Alle vinnerne

Sirkulær matfestival:

Gladmat er blitt Miljøfyrtårn