Gladmatpartner

Matbransjens «usynlige helt»: Felleskjøpet fôrer Gladmat

Hver dag går femti trailerlass med kraftfôr ut fra Felleskjøpet Rogaland Agder sitt anlegg i Stavanger – og like mye kommer inn sjøveien i form av råvarer. Enorm logistikk, enorme dimensjoner – og en enorm betydning for matfylket Rogaland.

500.000 i tonn i året. Så mye fôr håndteres ved anlegget som ligger nydelig plassert ved sjøkanten i Hillevåg. Dette er Nord-Europas største produksjonsfabrikk for dyrefôr. Neste gang du ser en av deres mange kraftfôrbiler på veien, kan du tenke at alt som er i tankene vil bli til mat en dag.

Mat du kanskje kan smake på Gladmat-festivalen, for eksempel. Det er muligens ikke så ofte du stopper opp og tenker over alt som ligger bak det faktum at vi kan sprade rundt på festivalen og nyte av deilig mat. Det finnes mange aktører som i kulissene bidrar til at dette kan skje.

Blant de aller viktigste: Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA). Regionens største matprodusent. Fôret de produserer legger grunnlaget for svært mye av maten som ender opp på tallerkene, og i utstillerteltene, våre: Kjøtt, melk, kylling, egg, storfekjøtt, ost – også videre. Fra jord til bord i praksis!

– Vi er nå den eneste samvirkebedriften med lokal forankring igjen i Rogaland. FKRA har en viktig rolle som lokale kulturbærer av matproduksjon i Rogaland. Sluttproduktene er strategisk viktige for produsentene. Matens kvalitet og historie er viktig, forteller markedssjef i FKRA sin landbruksdivisjon, Aasne Aasland.

Det setter vi som bor her stor pris på!

Appellerer til alle målgrupper

Under Gladmat-festivalen viser de hvert år frem hvor rent kraftfôret deres er, gjennom å dele ut frokostblandingen «Kraftfor for folk». Kanskje ikke rart at dette er en av de mest populære utstillerne, år etter år. Både på grunn av dette, og deres satsing for både store og små.

Felleskjøpet Rogaland Agder appellerer nemlig til alle. Fra de små som elsker å kjøre mini-traktorer, ungdommer som elsker urban dyrking og det trendy FK-merchet, til de godt voksne som har vokst opp med den grønne og gule kjeledressen.

BondeKompaniet – ikke bare for bønder

FKRA har rett og slett gjort det kult og folkelig å være «litt bonde». I 2021 endret de navnet på FK-butikkene sine til BondeKompaniet – med stort hell. Dette er faghandler med ansatte som virkelig legger sin stolthet i ekspertisen rundt faget.

Fra Linda i kjæledyrsavdelingen som kan utrolig mye om hundehold, til Jarle som har sittet med hendene i jorda siden han kunne gå og kan alt du må vite om plen og dyrking. I disse butikkene er bondekompetanse gjort til allemannseie.

– Det har faktisk skjedd en gang eller to at privatpersoner har vært usikre på om at de kan gå inn på en BondeKompaniet-butikk – og selvsagt kan de det! Vi er bondeeid, men vi er her for alle som er helt bonde, litt bonde og ingenting bonde, smiler Annelin Bakke, markedsleder for FKRA sin maskindivisjon.

– Gladmat-festivalen handler ikke bare om mat – men også om fellesskap, glede og fremtiden vår. Det samme gjør FKRA – derfor er vi så glade for å ha dem med på laget, sier Gladmat-leder Maren Skjelde.

BondeKompaniet og FKRA tar vare på dyrene våre, næringskjeden vår, maten vår – i tillegg til både nye og kommende bønder og urbane dyrkere.

På vegne av både Gladmat og matfylket Rogaland: Takk for at dere er med oss, Felleskjøpet Rogaland Agder. Vi takker for maten – og for at dere gjennom å skape små og store minnerike øyeblikk gjør oss alle til #LittBonde.

Reklame for samarbeidspartner.

selfie-time på Fish&Cow

Samarbeid med oss:

Bli Gladmatpartner

Maren Skjelde og Sparebanken Vest

Gladmatpartnere:

Disse gir deg Gladmat

Kjøpmenn på Helgø Meny

Helgø Meny:

Slik utnytter du partnerskapet