Bakgården

Matblogger med matsvinn på menyen

Linda Stuhaug er en av Norges mest leste matbloggere, og en bestselgende forfatter. I år gjester hun Gladmat for første gang.

– Jeg gleder meg sånn, har googla meg ihjel! Jeg forventer masse liv og røre, kjekke og smilende folk, og superdigg mat i nye og spreke kombinasjoner. Ikke minst forventer jeg noen veldig kjekke dager på en fantastisk matfestival. Og så gleder jeg meg til å spise masse mat, sier Linda. 

På torsdagen og fredagen under festivalen kan publikum i Bakgården se henne på scenen, og publikum på Gladmattorget kan følge henne via streaming. Temaet er et som er viktig for festivalen, og (dessverre) stadig aktuelt. Nemlig matsvinn.

–Matsvinn har vært min hjertesak i mange år. Jeg begynte med det i 2015, og det er blitt en større og større lidenskap som jeg virkelig engasjerer meg for. Dette er rett og slett fordi en tredjedel av maten vi produserer på denne kloden dessverre går i søppelet. Dette utgjør 1,3 milliarder tonn med mat i året, og det er helt syke tall. 

Tar med seg Karl Erik Pallesen og Mari Hult

Følger du Linda på sosiale medier, kan du ikke ha unngått å få med deg ivrig «datohandel», og gjentatte demonstrasjoner av matretter hun lager (og spiser) med varer som har passert «best før»-datoen.

– Vi forbrukere må bli flinkere til å unngå matsvinn. Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Ved å spre budskapet mitt om å være matredder kan jeg hjelpe til med å gjøre folk mer bevisste, og gi dem et annet forhold til maten, slik at den slipper å havne i søpla. Vi kan unngå å kaste mat, spise matrester, handle nedprisa datovarer på butikken, og bruke «se, lukt, smak»-regelen hjemme. På denne måten sparer vi penger, miljø, og så utnytter vi ressursene som kloden allerede har betalt og produsert for oss.

Målet til Linda under Gladmat er å inspirere folk til å bli aktive matreddere.

– På scenen får jeg med meg noen lokale folk, Karl Erik Pallesen og Mari Hult, og vi skal blant annet lage mat av matvarer som i utgangspunktet skulle ha blitt kasta. Slik vil vi gjøre publikum mer bevisst på at mat ikke trenger å havne i søppelet. Det går helt fint å utnytte matvarer som ikke nødvendigvis er de friskeste og peneste. For eksempel er det masse godt en kan lage selv om en banan har blitt brun. Jeg har så lyst å gjøre folk bevisste på at den der best før-datoen, den trenger vi nesten ikke se på. Vi må vurdere selv hvordan maten ser ut, lukter og smaker. Det er her veldig mange kaster mat. Helt unødvendig. 

Du møter Linda i Bakgården 1. og 2. juli

Inngang på området er gratis, men krever registrering. Bestill plass via lenkene under: