Gladmat året rundt

Lærlinger og pølsekunst hos Idsøe

Femten kokkespirer ville lære seg kunsten å lage pølser sammen med Albert Idsøe på høstens lærlingsamling – et initiativ som gir de unge i mat- og restaurantbransjen en arena for faglig utvikling. I tillegg får de muligheten til å møtes sosialt og bygge relasjoner – både seg imellom og med bransjen.

Idsøe – et folkekjært matsenter midt i Stavanger sentrum

I snart 200 år har Stavangers befolkning hatt gleden av å handle kvalitetskjøtt hos Idsøe. Albert Idsøe er sjette generasjons pølsemaker, og startet utdannelsen rett etter ungdomsskolen. Slik kunne han videreføre arven.

Du har kanskje hentet med deg smakfulle chorizo-, chipotle-, eller ostepølser fra Verksgata 3 selv? Eller prøvd salsiccia eller bratwurst fra Jacobs Utvalgte? I så fall vet du hvilke fantastiske smaker og kvalitetsprodukter de tilbyr (pølser fra Jacobs Utvalgte er utviklet i samarbeid med Albert Idsøe).

– Det beste jeg vet med å ha lærlingene på besøk er å se den genuine interessen for matfaget, forklarer Idsøe. Når de følger nøye med, og får stjerner i øynene når de mestrer noe nytt. Det gjør meg glad langt inni sjelen.

Etter fire timer med teoretisk og praktisk arbeid trekker lærlingene inn i den nye restauranten, som ligger vegg i vegg med kjøttbutikken. Det er klart for et etterlengtet måltid. Kokker må jo også spise – og denne gangen virker det som de er ekstra spente på resultatet. Det er første gang flere av lærlingene har laget pølser fra bunn. 

De bekreftende nikkene og smilene til hverandre tydet på at de var fornøyde med egen innsats.

– Maten var utrolig god, sier Caroline, ansatt i OFRM (Opplæringskontoret For Restaurant- og Matfag). Sausen var deilig og pølsene var nydelige, og hadde ordentlig god peppersmak. Enkelt og ukomplisert måltid, men hvert element satt som et skudd.

Vi i Gladmat er takknemlige for det gode samarbeidet med OFRM og støtten fra Rogaland Fylkeskommune. Slik kan vi sammen nære fremtidens kokker og konditorer med sosiale møter og faglig kompetanseheving.

– Jeg har deltatt på flere samlinger, sier en lærling. Det har mye å si for utviklingen min å få lære av ordentlige fagfolk. Jeg har lært mye om både tradisjonell og innovativ bruk av råvarer innen kjøtt, sjømat, vegetar og baking – alltid på bærekraftige måter.  

Tradisjonsmat:

Morgendagens kokker imponerte

Sjokoladekurs:

Årets søteste lærlingsamling

Kurs for ungdommer:

Matglede, mestringsfølelse og nye venner