Lukten av stekt smør fyller rommet, støyen av blenderen overdøves nesten av latter og gledeshyl, og det øynene ser kan best beskrives som et kontrollert kaos i kokkeklær. 15 ungdommer er samlet på St. 13 denne dagen, for å lære seg å lage en treretters middag.
– Du trenger ikke holde vispen så hardt. Har du en løs arm når du visper, så orker du lenger, sier Kjartan Skjelde. Guttene på dessertlaget hører etter, og når de får prøve selv forstår de at Skjelde hadde et godt poeng. Med gode tips fra mesterkokken er de i ferd med å mestre oppskriften på hvit sjokolademousse med karamellisert hvit sjokolade og jordbærsorbet.
Mange kjenner nok til at vi i Gladmat tilbyr gratis kokkekurs for barn under festivalen, men vi har også ulike aktiviteter rettet mot den målgruppen resten av året. Blant annet arrangerer vi matkurs for barn og ungdom som er knyttet til Ungdomsteamet, en del av ressurssenter for Barn og Familie i Sandnes kommune, og Miljøteamet i Stavanger kommune. Dette gjør vi i godt samarbeid med kokkekollektivet St. 13. og stiftelsen North Star.
Deltakerne lager tre forskjellige retter med råvarer som er tilgjengelig i alle butikker. Oppskriftene er gjennomførbare for alle, og deltagerne får oppskriftshefte med seg hjem. Kurset avsluttes med et felles måltid hvor alle får smake på alle rettene som ble lagd på kurset.
– Å bruke måltidet til en arena for læring og mestring, gir sosial kompetanse, sier Skjelde.
– For oss i St. 13 er dette sterke og gode møter med ungdommene, der vi sammen blir kjent og utveksler kultur. Det er noe helt spesielt å oppleve at de får mestringsfølelse av å gå løs på en råvare de aldri har smakt tidligere.