Ren mat – finnes det?
Ren mat er ferske råvarer som fisk, kjøtt, egg, grønnsaker og fullkorn. Prosessert mat er bearbeidet litt mer. Ultraprosessert mat er industriprodukter laget på fabrikk. Ofte er det en god måte å bearbeide råvarer til en pris forbruker kan godta. Samtidig er forekomsten av fedme og diabetes type 2 på frammarsj globalt, og ingen land har hittil klart å snu utviklingen.
Hva er ultraprosessert mat? Hvorfor spiser vi ultraprosessert mat og hva gjør det med oss? Trenger vi en merkeordning for renere råvarer? Jager matindustrien vekst og profitt så hardt at de er villige til å gjøre befolkningen syke og fete? Eller gjør de produktene sine gode og holdbare? Finnes det en helsegevinst?
Deltakere:
Guro Helgesdotter Rognså, konsulent i mat- og drikkebransjen og har PhD i molekylær gastronomi/ næringsmiddelkjemi
Dagbjørn Skipnes, seniorforsker i Nofima, forsker bl.a. innenfor varmebehandling av matvarer
Programleder:
(kommer)