– Dette er god mat. Skikkelig god mat, sier «Ryfylkekokken» Frode Selvaag, mannen som ble tildelt Matkulturprisen under Gladmat i 2013, samt Ingridprisen i 2019.
Han har besøk av 13 lærlinger i det matfaglige kollektivet St. 13 i St. Olavsgate i Stavanger sentrum. Lærlingene, som kommer fra Haugesund i nord til Bryne i sør, deltar på et praktisk kurs der de lager alle rettene fra bunn.
Selvaag er lidenskapelig opptatt av rekruttering til matbransjen, og dermed den perfekte mentor for våre fremtidige kokker. Engasjementet hans bunner enkelt og greit i hans egen kjærlighet for faget.
– Det er utrolig viktig å jobbe målrettet med dette. Vi må ta vare på tradisjonene våre og ta matfaget videre. Uten det blir vi en fattigere nasjon. Da vil vi ikke være noen matnasjon når 2030 kommer. Vi må ha folk som kan lage gode matopplevelser og -produkter, sier Selvaag.
Derfor setter han stor pris på denne type lærlingsamlinger, som Gladmat og Opplæringskontoret for restaurant og matfag i Rogaland arrangerer en rekke av. Det å få jobbe tett sammen med lærlingene er noe av det kjekkeste Selvaag gjør.
– Det gir meg mulighet til å se engasjementet med egne øyne – og lære dem noe. Det er givende å se at de vokser med kunnskapen. Ofte får jeg følge disse fra kokkeskolen til de står med fagbrevet i hånda. Jeg tar dem ofte med meg på jobber senere også. Det er positivt at vi kan samles og bli kjent på denne måten, for vi er et lite, men sammensveiset miljø, sier han.