Kjøp billett

Gladmatfestivalen

Barnas Gladmat

Barnas Gladmat er stedet der barna får lage, smake og lære! Midt på Torget skjer det spennende aktiviteter som vekker matglede og nysgjerrighet – helt på barnas premisser.

Her kan barna blant annet yste sin egen ost, lære mer om fisk og ta den populære fiskeknappen. Det blir matkurs og aktiviteter med både grønnsaker, sjømat og andre gode råvarer.

Målet er å gi barna en morsom og lærerik opplevelse, samtidig som de får forståelse for hvor maten kommer fra. Dette er stedet for små kokker med store spørsmål (og sulten mage).

Barnas Gladmat er åpent onsdag til lørdag kl. 11–18.

Fiskeknappen

Når: Hver dag under festivalen, fra kl. 12:00 – 18:00 (17:00 lørdag)
Hvem: Meny, Lerøy og Strand VGS
Påmelding: Gratis å bli med – bare møt opp

I Barnas Gladmat finnes også Fiskeknappen. Fiskeknappen skal hjelpe barn å lære mer om norsk sjømat. De inviterer barn til å lære mer om fisking, de viser frem fiskedisken hvor barn kan se, lukte og håndtere de forskjellige typene fisk, skjell og skalldyr som vi har rundt oss i Sør-vest Norge. Barna kan få teste om de liker rå fisk, og alle kan være med på quiz.

Barna er velkomne til å tegne og fargelegge både «Kaja kveite», «Ludvig laks» og vennene deres. Tegningene henges opp på sjømatveggen. Hver dag trekkes det en vinner blant de som har levert inn tegning og deltatt i quizen.

Det finnes også en fotoboks hvor barna kan ta bilde med sitt «fiskefjes, elever fra Strand VGS sin havbrukslinje inviterer på fisketur med fiskebåten sin, og det er mulig å få seg en tøff tatovering under besøket.

Lær å dyrke din egen kjøkkenhage

Når: Alle dagene under festivalen
Hvem: Øksnevad videregående skole
Påmelding: Gratis og krever ingen påmelding

Har du lyst til å lære hvordan du kan dyrke dine egne urter og grønnsaker? Da må du stikke innom dyrkeområdet til Øksnevad videregående skole under Barnas Gladmat!

Elevene er på plass for å lære bort det de kan om grønne fingre, bærekraft og hvordan vi best kan bruke ressursene rundt oss. Her får barn og voksne være med å plante, vanne, smake og lære, og kanskje til og med få lyst til å starte sin egen lille kjøkkenhage hjemme.

Gjennom praktiske aktiviteter viser elevene hvordan man enkelt kan dyrke mat selv, enten du har hage, balkong eller bare en vinduskarm. Det handler om å forstå hvor maten kommer fra, og om å bruke råvarene på en god måte for å unngå matsvinn.

Det blir omvisninger på ca. 15–20 minutter, der vi snakker om jord, planter, insekter og alt det viktige som skjer under og over bakken. Ingen påmelding – bare møt opp ca. 10 minutter før det starter. Vi har flere voksne på plass som tar godt vare på både små og store.