Gladmatstipendet 2024

Her er de to vinnerne av årets Gladmatstipend

Sammen med Inge Steenslands Stiftelse deler Gladmat hvert år ut en pris som skal oppmuntre til økt kompetanse og engasjement i matregionen Rogaland. Årets vinnere: En ungt stjerneskudd av en kokk, og en aktør som fremmer god folkehelse gjennom sine produkter.

Onsdag ble Gladmat-festivalen offisielt åpnet, med et stjernespekket åpningsprogram: Ledet av influenser Veronica Simoné Fjeld, og med både Eyvind Hellstrøm, kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, landbruks- og matminiser Geir Pollestad, samt ordfører Sissel Knutsen Hegdal på scenen.

Tradisjon tro delte Inge Steensland Stiftelse ut to priser á 30 000 kroner hver, til mataktører som har vist engasjement, innovasjon og bærekraft.

Hanna Korvald, som til daglig jobber ved Spiseriet, har tross sin unge alder allerede en imponerende merittliste. Nå kan hun føre opp enda en pris på den listen.

– Merk dere navnet på vinneren, for hun er et kokketalent vi kommer til å se og høre mye om i fremtiden, sier juryen om den første av de to prisvinnerne.

Juryen har også latt seg begeistre over hvordan Stangeland Mølle fremmer god folkehelse gjennom sine produkter, og samtidig har et høyt fokus på moderne og bærekraftige løsninger i sin produksjon.

– Kornprodukter er noe av det mest bærekraftige man kan spise, og vinneren samarbeider med bønder lokalt og nasjonalt, gjør produktene tilgjengelige for forbrukere landet over, samtidig som de er opptatt av å øke bevisstheten om helsefordelene med korn, skriver juryen.

Vinnerne stikker av med 30.000,- kroner hver som øremerkes videre inspirasjon og kompetanseheving. Gladmat gratulerer og takker Inge Steensland Stiftelse for en viktig pris!

Her er hele jurybegrunnelsene:

Hanna Korvald:

Prisen tildeles en person med ambisjoner og stort engasjement for kokkefaget. På tross av sin unge alder har prisvinneren vært commis i konkurransen Årets unge kokk som ble arrangert i Stavanger i 2023. Samme år gikk kandidaten seirende ut av ASKO servering Norgescup, og oppnådde tredjeplass i Nordisk mesterskap i Finland i 2024. 

Vinneren jobber til daglig på Spiseriet, som i 2022 ble kåret til Årets lærebedrift av NKL Rogaland for sitt inspirerende og engasjerende arbeid med sine lærlinger. Vinneren er tatt ut til det norske Yrkeslandslaget og skal konkurrere i kokkefaget under Yrkes-VM i Lyon i Frankrike i september 2024. Merk dere navnet på vinneren, for hun er et kokketalent vi kommer til å se og høre mye om i fremtiden!

Stangeland Mølle:

Vinneren er en aktør som fremmer god folkehelse gjennom sine produkter, og samtidig har et høyt fokus på moderne og bærekraftige løsninger i sin produksjon. Produsenten heier på den norske bonden og benytter råvarer som havre, bygg, rug, spelt og hvete i sin produksjon. Korn av ypperste kvalitet blir formalt på steinkverner, for å sikre forbrukerne god smak og riktig næringsverdi, og på mølla blir hele kornet benyttet. 

Kornprodukter er noe av det mest bærekraftige man kan spise, og vinneren samarbeider med bønder lokalt og nasjonalt, gjør produktene tilgjengelige for forbrukere landet over, samtidig som de er opptatt av å øke bevisstheten om helsefordelene med korn.

Prisvinneren driver også kontinuerlig med produktutvikling av innovative og sunne vegetariske alternativer, for å forbedre helse og miljø. I 1846 fikk vinneren vann på havremølla. I dag driver 4. og 5. generasjon videre i tippoldefarens ånd. Ikke så stort, men skikkelig – med norske råvarer fra øverste hylle.