Gladmatfestivalen 2024

Her er vinnerne av årets Gladmatpriser

Under Gladmatfestivalens siste dag delte juryen ut priser til utstillere og restauranter som har utmerket seg. Her er alle vinnerne!

Juryen har i år bestått av Kristian Ebbesen Fjelde, Maggi Gausel, Ruth Einervoll Nilsen og Aase Malene Harbitz. Juryansvarlig har vært Olav Birkeland.

Årets Gladmatrett

Årets festival har vært en uforglemmelig smaksreise for juryen.

– Vi har blitt tatt med på et kulinarisk eventyr, og har vandret fra ett mesterverk til det neste. Nivået på Årets Gladmatretter er etter vår vurdering skyhøyt – høyere enn noen gang. Det har vært litt av en utfordring å lande på en vinner, skriver de.

Når juryen smaker seg frem til Årets Gladmatrett støtter de seg på flere kriterier. Først og fremst er de opptatt av at lokale råvarer blir utnyttet på en utmerket måte. De ser etter retter som er godt sammensatt med fokus på smak, tekstur og visuelt uttrykk. Og de jakter på retter som bidrar til å drive Gladmat framover. Den må således etterlate seg et minneverdig inntrykk hos mange.

De nominerte i denne kategorien var:

Fisketorget
Bellies
Spiseriet
Bravo
Ilo
Tango/Polka
Idsøe

Årets vinner: Vinneren representerer noe relativt nytt i byen, men la deg ikke lure – denne gjengen har på kort tid markert seg som et kjøkken som vi kommer til å glede oss over lenge. Her finner du imponerende mathåndtverk og et team som er 100% dedikerte til det de driver med. Denne Gladmatretten er en fryd for øye og like viktig – for gane.

Årets vinner har trollbundet juryen med et uforglemmelig øyeblikk der alle elementer i retten spiller sammen i perfekt harmoni. Den synger balanse, den fremhever det lokale og det kortreiste. Råvarer blir behandlet og satt sammen på en spennende måte – den er enkelt sagt topp klasse!

Årets gladmatrett er «Ilo’s fangst» Kveitetartar ‘Sterling’ i sprøtt skjell, nepe og roastet sellerirotperler fra Brimse.

Årets gladmatopplevelse

Prisen for årets opplevelse deles ut til utstilleren som har gjort en særlig innsats i å gi publikum en god opplevelse i ekte Gladmat-ånd. Det kan være gjennom rause smaksprøver, gode historier om produktene eller inspirerende informasjon om hvordan man kan bruke produktene de selger.

Den som har gitt publikum årets opplevelse har gitt dem noe å huske og ikke minst gjort at man har lyst til å komme tilbake for å besøke både dem og Gladmat til neste år.

De nominerte i denne kategorien er:
Hjelmeland Naturlegvis
Dirdalstraen
IVAR
Sola Strand Hotel/Hotel Victoria
Opplev Jæren

Årets vinner: En god Gladmat-opplevelse handler om å få mer enn forventet. Vinneren klarer på tross av høye forventninger, å nok en gang gi en sterk Gladmat-opplevelse. Det oser entusiasme, matglede, samarbeid, varme og stolthet av egne produkter. De løfter sin region sammen. Og det blir veldig tydelig at «sammen er vi sterke» får stor betydning for den enkelte virksomhet.

Årets Gladmat-opplevelse er Hjelmeland Naturlegvis!

Årets nyskaping

Årets nyskapning er en pris som juryen synes er ekstra gøy å dele ut. Å kreere, å fornye, å være fantasifull, å strekke seg enda lengre, å tørre, å drømme, å gå utenfor rammene viser et stort mattalent – og innovativ tankegang. Det er nettopp det juryen ønsker å hedre med denne prisen.De nominerte i denne kategorien er:
Fisketorget
Bellies
Siddis Gelato
Hotel Victoria
KITA
Årets vinner: Denne aktøren har laget en rett som lagde en skikkelig fest i munnen på dommerene. Den var fantastisk vakker, og de ulike komponentene harmonerte perfekt sammen. Det var en rett som i utganspunktet er kjent for å være svært enkel, men som de har nå gjort til noe ingen av oss har sett eller hørt lignende til. Første smak fikk haken vår til å falle, ved andre smak falt den lengre …

Jo mer vi smakte jo lengre falt haken og vi ble fortryllet og overrasket. En utsøkt rett vi bare vil ha mer av. Tusen tusen takk for en himmelsk rett. Gladmatretten er en dessert med is, jordbær, rabarbra, og fikenblad fra Storhaug.

Årets nyskapning går til Bellies!

Årets Gladmat-stand

Årets stand er en av de eldste kategoriene vi har i gladmatjuryen og har eksistert i mer enn 15 år. Det å ha utstillere som gir publikum det lille ekstra er veldig viktig for Gladmat som festival og i år har vi hatt mange fine utstillere som har bydd på seg selv og som har sluppet publikum inn i sin verden med et smil.

De nominerte i denne kategorien er:
Hjelmeland Naturlegvis
Sola Strand Hotell / Hotel Victoria
Topp Sopp
Dirdalstraen
Opplev Jæren
IVAR

Årets vinner: Årets vinner har på rekordtid etablert seg som en toneangivende aktør i matverdenen i Rogaland og har blitt et forbilde for andre i forhold bærekraft. Dette går igjen i boden deres, der du nærmest snubler over soppen de selger når du vil kjøpe noe fra dem. Du bli tatt imot at en smilende og kunnskapsrik betjening for forteller deg om både bedriften og hva du kan bruke produktene deres til.

Årets stand er Topp Sopp!

Årets mest sirkulære utstiller

Årets sirkulære utstiller er en pris vi er veldig stolt av å dele ut, siden det viser Gladmat sine verdier på en veldig god måte. Det er tredje året vi deler ut prisen, og vi er veldig glad for at det blir stadig større konkurranse blant utstillerne. Tanken på å være sirkulær har gjort at mange av restaurantene nå tar beslutninger som påvirker hele driften i restauranten hele året og det kommer både miljøet og gjestene til gode.

De nominerte i denne kategorien er:

IVAR
Bravo
K2
Topp Sopp

Årets vinner: Spør du denne utstilleren hvor maten kommer fra, kan du være sikker på at du får et langt og fyldig svar. Hvert element i årets rett har havnet der av en grunn. Som base i årets servering har restauranten brukt skrell de har samlet opp hele året, oppi har de gitt plass til bærekraftige proteiner som for ofte går til spille.

De grønne vekstene kan de nærmest peke på fra restauranten til stedet det er hentet fra. Juryen har latt seg imponere over den helhetlige grønne filosofien.

Årets sirkulære utstiller er Restaurant K2!

Årets lokalmatprodukt

Årets lokalmatprodukt skal hedre utstillerne som stadig blir flinkere til å bruke lokalmat. Ekstra gøy er det å se at utstillere også ofte bruker hverandres lokalprodukter til å utvikle sine egne. Dette gir seg mange artige utslag i produkter som ikke bare blir produsert i Rogaland, men av og til også fra samme postnummer.

De nominerte i denne kategorien er: 

Hjelmeland Naturlegvis
Dirdalstraen
Kjøkkenmagi
Eimealt
Opplev Jæren
Topp Sopp
Rosenkildehaven Bageri

Årets vinner: På tonnevis av kaffegrut og «madbås» fra regionen gror bedriften kvalitetsprodukter som både topprestauranter og folk flest ser ut til å elske. Alt i den sirkulære produksjonen foregår innenfor en liten lokal radius, og gjengen har allerede begynt å inspirere andre i vår region, og nasjonalt, til å dyrke råvarer på samme måte. Det blir vel knapt mer lokalt enn at årets gladmatrett også er laget på eiernes eget kjøkken?

Årets lokalmatprodukt er Topp Sopp!

Årets barnejury-favoritt

Hvert år har vi en egen barnejury som går rundt og vurderer både smaker, opplevelser og hvordan de blir mottatt. De legger enormt med innsats og alvor ned i utdelingen, og etter grundige diskusjoner klarte denne gjengen til slutt å lande på både nominerte og en vinner.

De nominerte i denne kategorien er: 

Bravo
Tango/Polka
Spiseriet
Sabi Sushi
Renaa

Årets barnejury-favoritt er Sabi Sushi!