Gladmatfestivalen 2023

Her er vinnerne av årets Gladmatpriser

Under Gladmatfestivalens siste dag delte juryen ut priser til utstillere og restauranter som har utmerket seg. Her er alle vinnerne!

Årets Gladmatjury har bestått av Olav Birkeland (leder), Kristian Ebbesen Fjelde, Maggi Gausel, Elin Rusnes Kvingedal og Gulmira Ahmedova.

Årets Gladmatrett

Nivået på årets Gladmatretter er høyere enn noen gang. For et mangfold, for noen smaker, for en entusiasme for det lokale – det har ikke vært enkelt å lande på en vinner.

Når juryen smaker seg fram til årets gladmatrett er det flere ting vi er på jakt etter. Vi er opptatt av at lokale råvarer utnyttes på en utmerket måte, vi ser etter retter som er godt sammensatt både med smak, tekstur og det visuelle. Smaken trumfer selvfølgelig det meste og retten må huskes som en helt spesiell opplevelse verdsatt av mange.

De nominerte i denne kategorien var:

Hjelmeland Naturlegvis
Tango/Fish & Cow
Déjà Vu
Bravo
Bellies
K2

Årets vinner har imponert juryen med en fantastisk rett. Bak denne står et team og en kokk med hjertet utenpå kokkejakken. Vinneren står fram som en ambassadør for bærekraftig mat og sørger for enestående smaksopplevelser ved bruk av lokale og kortreiste råvarer. Alt i ånden til årets festivaltema: Nær!

Dette er en gjennomtenkt rett med mange elementer som til sammen ble til dette lille mesterverket i en kopp. Hver eneste lille ingrediens har sin funksjon, flott balansert som gir smak av sommer, sol og varme. Vi vet hvor mange dager, måneder og timer som ligger bak utviklingen av denne retten.

Årets Gladmat-rett er: Lettrøykt sterlingkveite med jordbær, rabarbra og reddik av Sebastian fra Hjelmeland Naturlegvis!

Årets gladmatopplevelse

Prisen for årets opplevelse deles ut til utstilleren som har gjort en særlig innsats i å gi publikum en god opplevelse i ekte Gladmat-ånd. Det kan være gjennom rause smaksprøver, gode historier om produktene eller inspirerende informasjon om hvordan man kan bruke produktene de selger. Den som har gitt publikum årets opplevelse har gitt dem noe å huske og ikke minst gjort at man har lyst til å komme tilbake for å besøke både dem og Gladmat til neste år.

De nominerte i denne kategorien er:
Hjelmeland Naturlegvis
Helgø Meny
Sola Strand Hotell
Topp Sopp
Lysefjorden Sjokolade

En god Gladmat-opplevelse handler om å få mer enn forventet. Det handler om atmosfære, lidenskap til mat og stolthet over produktet som blir presentert. Årets vinner av Gladmat-opplevelse har klart å samle lokale aktører i sitt område. Det er forbilledlig hvordan de løfter hverandre frem i liten region. Det er lett å la seg begeistre over matgleden de viser.

Årets vinner er: Hjelmeland Naturlegvis!

Årets nyskaping

Årets nyskapning er en pris for å hylle det kreative, innovative og ukjente – noe som utrolig mange i år har vært flinke til, gjennom å introdusere spennende og helt nye smaker. Vi blir mer og mer imponerte for hvert år av hvordan vi får oppleve nye kombinasjoner og personligheter i maten.De nominerte i denne kategorien er:
Midsummer
Sandi Cakes
Bellies
K2
Siddis GelatoVinneren har skapt en rett som som virkelig oser kreativitet og uventet spenning med lokale råvarer fra planteverdenen. Den kommer fra en gjeng som streber etter å skape eksklusive retter fra jord til bord, med smaker som får deg til å tenke på den skandinaviske sommeren – herlig, drømmende, naturlig søt med en uventet avslutning av sommerregn som får deg til å ville løpe av glede i sakte film. Og etter regnet kommer solen!

Årets vinner er: Bellies!

Årets Gladmat-stand

Prisen for årets opplevelse deles ut til utstilleren som har gjort en særlig innsats for å lage en god og hyggelig stand for publikum. Det kan være gjennom smaksprøver, gode historier om produktene eller god serice. Den som har gitt publikum årets opplevelse har gitt dem noe å huske og ikke minst gjort at man har lyst til å komme tilbake for å besøke både dem og Gladmat til neste år.

De nominerte i denne kategorien er:
Hjelmeland Naturlegvis
Helgø Meny
Topp Sopp
Felleskjøpet
Sola Strand Hotell / Hotel Victoria

Årets vinner har satt sammen en stand som virkelig klarer å fremheve produktet som skal presenteres. Den er kreativ, og den har blikkfang som gjør at den står ut i mengden. En god stand gjør at publikum tiltrekkes av de visuelle elementene. Årets stand har klart nettopp dette. De tar oss med i deres verden – plutselig får vi en følelse av å stå på Sola-stranden med sand mellom tærne.

Årets vinner er: Sola Strand Hotell / Hotel Victoria!

Årets mest sirkulære utstiller

Gladmat har satt seg et hårete mål om å bli Norges mest sirkulære matfestival. Derfor har vi for andre gang en pris som går til årets mest sirkulære utstiller. Her ser juryen på elementer som matsvinn, avfallsreduksjon, selvdyrking, lokalmat og klimaavtrykk.

De nominerte i denne kategorien er:

K2
Bellies
Bravo
Topp Sopp
Fisketorget

Vinneren har en enorm, smittende entusiasme og kunnskap. De har store visjoner for hele regionen og ønsker å resirkulere alt biologisk avfall fra blant annet Gladmatfestivalen.

De har nå startet med en total resirkulering hvor de har larver som spiser avfall og blir feite og gode. Avfallet blir til god jord som brukes til dyrking, mens larvene gis til høns. Hønsene slipper på denne måten å spise soyaprodusert fôr, høns går så tilbake som kjøtt til forbruker og blir biologisk avfall. Mer sirkulært får man det ikke.

Vi tar med oss masse ny inspirasjon og gleder oss til å se hvor de tar dette videre.

Årets vinner er: Topp Sopp!

Årets lokalmatprodukt

Årets lokalmatprodukt er en utrolig inspirerende kategori for oss i juryen. Nettopp denne setter fokus på å løfte fram Rogalands fantastiske lokalmatprodusenter. Nok en gang har vi møtt en rekke entusiaster for det lokale og nivået var skyhøyt.

De nominerte i denne kategorien er: 

Topp Sopp
Hjelmeland Naturlegvis
Midsummer
Sunt og balansert
Ystepikene

Denne gjengen jobber knallhardt med å framsnakke matregionen og bidrar til å sette oss på kartet med sine produkter. De viser en forbilledlig raushet og inkluderende entusiasme for lokalmat. Faktisk så står alt vinneren trenger for å utvikle sine produkter rett utenfor døra. De er prisvinnende rollemodeller og det gleder oss i juryen å se hva dere har fått til på relativt kort tid.

Vinneren av årets lokalmatprodukt er: Jærsk kremost med håndsanket knust tare fra Ystepikene!

Årets barnejury-favoritt

Hvert år har vi en egen barnejury som går rundt og vurderer både smaker, opplevelser og hvordan de blir mottatt. De legger enormt med innsats og alvor ned i utdelingen, og etter grundige diskusjoner klarte denne gjengen til slutt å lande på både nominerte og en vinner.

De nominerte i denne kategorien er: 

Fish & Cow / Tango
Los Tacos
Fisketorget
Jærbakeren
Zouq
Sola Strand Hotel / Hotel Victoria

Årets vinner er: Fish & Cow / Tango!

Matkulturprisen

I forkant av utdelingen av Gladmat-prisene ble det også delt ut årets Matkulturpris, av Kay Hustoft i Chaine des Rotisseurs Bailliage de Rogaland.

Prisen deles ut til en aktør som fremmer lokal matkultur, og gikk i år til Sonja Hargaut og Villa Rosehagen på Jørpeland.

– Jeg elsker å holde på med det jeg gjør. Dette var veldig, veldig stort, sa en rørt Sonja fra scenen i Kokepunktet da hun mottok prisen.