Kjøp billett

Gladmatfestivalen 2024

Her er vinnerne av årets Gladmatpriser

Under Gladmatfestivalens siste dag delte juryen ut priser til utstillere og restauranter som har utmerket seg. Her er alle vinnerne!

Juryen har i år bestått av Kristian Ebbesen Fjelde, Malene Harbitz og juryansvarlig Olav Birkeland.

Årets Gladmatrett

– Under årets festival har vi i juryen smakt oss fra det ene høydepunktet til det andre! Tusen takk for fantastisk innsats og bidrag til å fremme matregionen vår! Det er flott å se at nivået på Gladmat-retter fortsetter å utvikle seg og nivået er imponerende høyt. Det har virkelig vært en utfordring å kåre én vinner, forteller juryen.

Til Årets Gladmatrett har de lent seg mot noen avgjørende kriterier. Først og fremst ser de på hvordan råvarer brukes. De leter etter retter som er godt balanserte – med tydelig fokus på smak, tekstur og et tiltalende visuelt uttrykk. Juryen ser etter matopplevelser som ikke bare imponerer der og da, men som bidrar til å drive Gladmaten fremover.

De nominerte i denne kategorien var: Restaurant K2, Bellies, Bravo, Fish and Cow og Hotel Victoria.

Årets vinner: Vinneren har levert en teknisk imponerende rett hvor alt er nøye balansert – fra teksturer til smak og presentasjon. Her utfordres det tradisjonelle og resultatet er en uforglemmelig smaksopplevelse. Dette er en rett som løfter kjærligheten til mat og viser oss alle det beste regionen vår har å by på.

Årets gladmatrett er sort koji-iskrem fra Bellies!

Årets gladmatopplevelse

I kategorien Beste Gladmatopplevelse har juryen lagt vekt på flere viktige kvaliteter: en gjennomført og innbydende presentasjon, tydelig engasjement for både mat og gjester, samt en utpreget gjestfrihet og ydmykhet i møte med festivalpublikummet.

De nominerte i denne kategorien var: Matskattar i Suldal, Felleskjøpet, Topp Sopp, Siddis Gelato, Sola Strand Hotel.

Årets vinner: Årets vinner utmerket seg med en helhetlig tilstedeværelse som virkelig fanget essensen av Gladmat. Juryen ble begeistret av ekte matglede, varme møter med utstillerne og et smittende engasjement som ikke bare representerte regionen på en flott måte, men som også løftet hele festivalopplevelsen for både små og store besøkende.

Årets Gladmat-opplevelse er Matskattar i Suldal!

Årets nyskapning

I kategorien Årets Nyskaping har juryen sett etter det som virkelig skiller seg ut: originalitet, kreative og gjerne uventede smakskombinasjoner, tydelig teksturspill og en fremragende utnyttelse av gode råvarer.De nominerte i denne kategorien var: Kjøkkenmagi, Bellies, Egersund Is & Chokoladefabrik, Vingtor.
Årets vinner: Årets vinner har levert en rett som både overrasker og begeistrer. Med en modig og original tilnærming, uventede og velbalanserte kombinasjoner, og et tydelig grep om både smak og tekstur, har de skapt en opplevelse som utfordrer sansene og utvider horisonten for hva mat kan være.

Årets nyskapning er Egersund Is & Chokoladefabrik!

Årets Gladmat-stand

I kategorien Årets Stand har juryen vurdert hvordan utstillerne skaper en helhetlig opplevelse som trekker folk til seg og inviterer dem inn. Vi har sett på aktivitet og synlighet, standens utforming, hvor innbydende den fremstår – og ikke minst evnen til å inkludere både små og store matglade gjester.

De nominerte i denne kategorien var: Madla Handelslag, Hjelmeland Naturlegvis, Jærbakeren, Matskattar i Suldal, Helgø Meny.

Årets vinner: Vinneren utmerket seg med en stand som virkelig frister og gleder alle sanser: en innholdsrik disk bugnende av ferske og smakfulle produkter, vakkert presentert og formidlet med smil, entusiasme og ekte stolthet. Det er også et stort pluss at de til og med står og produserer varene sitt rett foran øynene på folk. Her møter publikum engasjerte fagfolk som brenner for faget sitt – og som lykkes med å formidle både håndverk, tradisjon og matglede. Det er også en glede å dele ut pris til Fredrik Holst som de siste 20 årene nærmest er blitt synonymt med Gladmat, og som med et smittende smil og glødende entusiasme alltid ønsker folk velkommen.

Årets stand er Jærbakeren!

Årets mest sirkulære utstiller

Denne prisen er ment å løfte fram de som går foran – som viser hvordan bærekraft ikke bare er et mål, men en drivkraft i alt de gjør.

De nominerte i denne kategorien er: Restaurant K2, Fjorden Sjokolade, Bravo, A. Idsøe og Topp Sopp.

Årets vinner: Årets vinner demonstrerer et tydelig og helhetlig fokus på gjenvinning, optimal utnyttelse og behandling av råvarer, og på å minimere avfall i alle ledd. Det er ikke bare gjennomført – det er inspirerende. Et kraftfullt eksempel på hvordan sirkulær tankegang kan omsettes i praksis, og et bevis på at ansvarlig produksjon kan være både kreativ, effektiv og kommersielt levedyktig. Vinneren er en kraft for bærekraft – ikke bare her i regionen, men langt utover. Et helt rått team står bak, med en imponerende gjennomføringsevne og vilje til å utfordre det etablerte.

Årets sirkulære utstiller er Restaurant K2!

Årets lokalmatprodukt

Denne prisen handler om mer enn smak. Den handler om lokale råvarer, om evnen til å utvikle noe eget, om bærekraftige valg og om å gjøre det tilgjengelig for flere. Årets vinner er et forbilde på alle disse områdene.

De nominerte i denne kategorien var: Egersund Is & Chokoladefabrik, Kjøkkenmagi, Ystepikene, Matskattar i Suldal og Hjelmeland Naturlegvis.

Årets vinner: Bak vinnerproduktet står en hardtarbeidende og fokusert aktør, som brenner for å skape opplevelser og matglede. Retten er ikke bare god; den er gjennomtenkt, utviklet over lang tid, og båret fram i nært samarbeid med utelukkende lokale leverandører.

Årets lokalmatprodukt er «Vaffel og kaffe i granskogen» av Kjøkkenmagi!

Årets barnejury-favoritt

Hvert år har vi en egen barnejury som går rundt og vurderer både smaker, opplevelser og hvordan de blir mottatt. De legger enormt med innsats og alvor ned i utdelingen, og etter grundige diskusjoner klarte denne gjengen til slutt å lande på både nominerte og en vinner.

De nominerte i denne kategorien er: Egersund Is & Chokoladefabrik, Bravo, Yips, Siddis Gelato og Spiseriet.

Årets barnejury-favoritt er Bravo!