Kjøp billett

Gladmatstipendet 2025

Her er de to vinnerne av årets Gladmatstipend

Sammen med Inge Steenslands Stiftelse deler Gladmat hvert år ut en pris som skal oppmuntre til økt kompetanse og engasjement i matregionen Rogaland. Årets vinnere: En familiebedrift som skaper matopplevelser utenom det vanlige, og en lokal Michelin-restaurant.

Onsdag ble Gladmat-festivalen offisielt åpnet. Ledet av kokkeprofilen Christer Rødseth fikk vi se både kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, ordfører Tormod Losnedal og fylkesordfører Ole Ueland fortelle om viktigheten av Gladmat.

Tradisjon tro delte Inge Steensland Stiftelse ut to priser til mataktører som har vist engasjement, innovasjon og bærekraft. I år var stipendet økt til hele 50 000 kroner til hver av vinnerne.

Juryen har i år bestått av juryleder Kristin Austigard (Det Norske Måltid), Gjermund Dahl (Strawberry), Monica Dahlmo (Statsforvalteren) og Anita Løyning (Opplæringskontoret for reiseliv, restaurant og matfag).

– Familiebedriften NYYYT er en aktør som viser et sterkt og helhetlig engasjement for hele verdikjeden – fra dyrevelferd og produksjon, til matopplevelse og formidling, sier juryen om årets første vinner.

Årets andre stipend går til en restaurant som juryen mener utmerker seg med et tydelig engasjement, høye faglige ambisjoner i matbyen Stavanger. Hermetikken Restaurant ble nylig belønnet med en Michelin-stjerne – og nå får de også 50 000 kroner og årets Gladmatstipend.

– Vinneren har etablert et nært samarbeid med lokale produsenter og løfter frem råvarer på kreative og overraskende måter. Med et gjennomgående fokus på bærekraft – både i valg av råvarer, utnyttelse av ressurser og måten de samarbeider på – fremstår restauranten som en viktig inspirasjonskilde i bransjen, sier juryen.

Her er hele jurybegrunnelsene:

NYYYT:

Stipendet tildeles en aktør som viser et sterkt og helhetlig engasjement for hele verdikjeden – fra dyrevelferd og produksjon, til matopplevelse og formidling. Med solid forankring i Matregion Rogaland og et kompromissløst fokus på kvalitet, forenes fagstolthet, lokal identitet og moderne drift på forbilledlig vis.

Aktøren tar fullt ansvar for verdikjeden – med respekt for dyrene, utnyttelse av lokale råvarer og en produksjon der tradisjon møter innovasjon. Alle bøndene som leverer gris og storfe til virksomheten holder til i nærområdet. Kjøttet er derfor kortreist og samarbeidet med bøndene er tett og målrettet.

Resultatet er ikke bare førsteklasses produkter, men også et miljø for kunnskapsdeling og bærekraftig utvikling i regionen. Gjennom en tydelig filosofi om at dyr som har det bra, smaker bedre, og ved å kombinere dette med sterke håndverks- og smakstradisjoner, skapes matopplevelser utenom det vanlige.

I tillegg til butikk og produksjon, inviteres publikum inn i unike lokaler der restaurant og catering bygger bro mellom gård og bord – med nærhet og tilstedeværelse. Aktøren har markert seg med høy kvalitet over tid, og har mottatt flere nasjonale utmerkelser, blant annet fra Det Norske Måltid.
 

HERMETIKKEN RESTAURANT

Stipendet tildeles en aktør som utmerker seg med et tydelig engasjement, høye faglige ambisjoner i matbyen Stavanger.

Vinneren har etablert et nært samarbeid med lokale produsenter og løfter frem råvarer på kreative og overraskende måter. Med et gjennomgående fokus på bærekraft – både i valg av råvarer, utnyttelse av ressurser og måten de samarbeider på – fremstår restauranten som en viktig inspirasjonskilde i bransjen. Kjøkkenet byr på sesongbaserte menyer preget av lokal identitet, innovasjon og kompromissløs kvalitet.

Med en dyp kjærlighet til mat, vin og mennesker, har restauranten på kort tid markert seg som en ledende gastronomisk aktør – en posisjon som nylig ble bekreftet med én stjerne i Michelin-guiden.