Kortreist-rute 2024

Kortreist

Velkommen til lokalmathandel i Stavanger

Stavanger-ruta kan legges opp på flere måter. Du kan gå fra sted til sted, og få tilgang på så mye variert og topp kvalitet lokalmat. Men du kan også ta deg rundt i den fine kommunen og oppleve unike gårdsutsalg og produsenter. Vi anbefaler å bruke dagen godt, slik at du får med deg alt.

Stavanger Ysteri

Start turen i Stavanger Øst, med oppstart hos Stavanger Ysteri. Der produseres økologiske oster og meierivarer laget av dagsfersk rå melk fra Leikvoll gård. Hovedprodukt er blåmuggosten Fønix, som blant mange utmerkelser også fikk kvalitetsmerket Gull ved fjorårets World Cheese Awards. I tillegg produserer Stavanger Ysteri halvfaste oster, modnet kremost, yoghurt og kulturmelk.

Under Kortreist åpner de utsalg på ysteriet med mulighet for å se inn i produksjonslokalene fra den koselige bakgården. De selger utvalg av ost og meierivarer og honning fra bikuber som står på samme mark som kyrne på Leikvoll beiter. Naboen Ry serverer kaffe, lunsj og gode drikkevarer som passer til ost.

Send gjerne inn bestilling til post@stavangerysteri.no på de ferske varene yoghurt (0,5L, 2,5L, 5L) og rå kulturmelk (1L, 2,5L, 5L) innen 08.09, så vet de hvor mye som produseres til Kortreist. Åpningstid fra kl. 12. – 16.

Finn Stavanger Ysteri på Google Maps

Se også nettsiden

Kafferøst

Rett ved siden av Stavanger Ysteri ligger serverinsstedet Ry. I anledning Kortreist huser de et par gode produsenter som bør testes. Kafferøst, for eksempel, holder til vanlig til på Bryne, hvor de har de brenneri og en liten brenneributikk som har to faste åpningsdager i uken. I tillegg har de en selvbetjent kaffehylle som kan benyttes når brenneriet og butikken ellers er lukket.

På Kortreist vil de selge ferskbrent kaffeglede og dele ut smaksprøver på forskjellige kaffevarianter. Åpningstid fra kl. 11 – 16.

Finn Ry på Google Maps

Se også nettsiden til Kafferøst

EiMeAlt

Inne på Ry finner dere også EiMeAlt, en fermenteringsbedrift som holder til i Stavanger Øst. Her produserer de upasteurisert kimchi, sauerkraut og kombucha.

Åpningstid fra kl. 11 – 16.

Finn Ry på Google Maps

Se også nettsiden til EiMeAlt

Rosenkildehaven bageri

På veien fra Stavanger Øst til sentrum, går dere innom Rosenkildehaven bageri.

Rosenkildehaven bageri selger de nydeligste lokalproduserte brød. Bakeriet har en unik historie, som vertskapet gledelig forteller.

Under Kortreist selges det surdeigsbrød av lokalt urkorn. Åpningstid fra kl. 10 – 17.

Finn Rosenkildehaven bageri på Google Maps

Se også nettsiden

Rett ned gata fra Rosenkildehaven bageri, finner dere Ullandhaug gårdsbutikk . Den åpnet først på Ullandhaug, men for noen år siden åpnet de en ny filial i Stavanger sentrum, rett ved fiskepiren. De jobber direkte med over 15 lokale økologiske produsenter. Grønnsakene kommer hovedsakelig fra Ullandhaug og Byre.

Butikken og utvalget er stort. De selger alt fra hageartikler til kombucha – alt en skulle trenge for å leve litt mer bærekraftig.

Under Kortreist vil de muligens invitere noen av sine gode samarbeidspartnere. Åpningstid fra kl. 10 – 17.

Finn Ullandhaug gårdsbutikk på Google Maps

Se også nettsiden til Ullandhaug gårdsbutikk

Chili Chocolate

Avslutt turen i Stavanger sentrum med et besøk i Søregata 27. Der finner du koselig, liten sjokoladebutikk. Asle som driver butikken, er chocolatier med utdannelse fra Frankrike. Han driver en unik sjokoladefabrikk midt i hjertet av byen, et nydelig sted. De lager egen konfekt, sjokoladefigurer, sjokoladepålegg, hjemmelaget is, marmelader, makroner og mye mer. Mye godt å handle med seg hjem, altså.

Under Kortreist har de åpent i sitt eget «sjokolade-opplevelses rom», hvor publikum kan få lage sitt eget sjokoladetroll. Dere kan reservere plass på nettsiden. Åpningstid fra kl. 10 – 18.

Chili Chocolate har en like fin avdeling også på Bystasjonen kjøpesenter i Sandnes (Vågsgata 16a).

Finn Chili Chocolate på Google Maps

Se også nettsiden

Rundt Stavanger sentrum:
Fjorden Sjokolade

For deg som har bil, vil vi anbefale at du legger opp til en runde rundt Stavanger sentrum.

På veien fra Madla mot Sunde, finner du Fjorden Sjokolade som åpnet i fjor. Den engasjerte og hyggelige eieren, Kjell Inge, lager sjokolade av skikkelig gode kakaobønner. De selger sjokoladeplater, varm sjokolade, konfekt, gaver med mer. Det er bare naturlige smaker og mange økologiske og veganske varianter.

Under Kortreist får du være med å lage sjokolade! «Støp din egen sjokoladeplate» – lær om hvor kakao kommer fra og hvordan de bitre frøene i kakaofrukten blir til deilig sjokolade. Kakao er som vin og kaffe og smaken i kakaobønner varierer enormt mye. Dette får du lære mer om hvis du drar innom Fjorden Sjokolade mellom kl. 10 – 15 på Kortreist.

Finn Fjorden Sjokolade på Google Maps

Se også nettsiden

Sunde Gårdsutsalg

Et lite steinkast fra Fjorden Sjokolade, ligger Sunde Gårdsutsalg. Der er det en ny, stor butikk som selger masse forskjellig. De har produkter på disken, i hyllene, i frysen, i kjølebenken og ikke minst i kjølerommet – alt produsert i Rogaland.

Flere matvarer kommer fra åkeren og fjøset rett bak butikken.

Under Kortreist vil de ha konkurranser, smaksprøver av mye godt og omvisning med selveste bondedatter / kokk på gården. De som ønsker får også lov til å plukke egne beter i åkeren og besøke dyra i kufjøset vårt. Åpningstid fra kl. 9. – 18.

Finn Sunde Gårdsutsalg på Google Maps

Se også facebook-siden

Topp Sopp

Fra Sunde Gårdsutsalg er det en ti minutters kjøretur til Topp Sopp. Topp Sopp er Rogalands eneste sopp-gård. På gården produserer de prisbelønt, forskjellige typer sopp, med sirkulære produksjonsmetoder. Det vil si at de produserer på andres avfall, bland annet kaffegrut fra lokale spisesteder og sagflis fra lokale sagbruk.

Under Kortreist blir det salg av Gladmatsuppe (en nydelig suppe de serverte under sommerens Gladmat), smaksprøver og tilbud på dyrkeesker. Åpningstid fra kl. 11 – 16.

Finn Topp Sopp på Google Maps

Se også nettsiden

For dere som skal til det nydelige øyriket i Stavanger, vil vi tipse om at Gardsbutikken Nærland har åpent, med masse gode kortreiste produkt – egg, tomater, frukt, grønnsaker, kjøttprodukter, honning, eplemost, syltetøy, bakverk, småis. Saueskinn, småstrikk, treprodukter og ved (åpningstid fra kl. 8 – 20).

I tillegg åpner Tomarit opp hjemme i produksjonen og selger syltetøy og bakst (åpningstid fra kl. 10 – 16).

Alle deltagerne på Kortreist finner du her, og du kan filtrere på type vare eller kommune for å snevre inn oversikten.

Se våre andre ruter:

Kortreist-rute:

Marked i Egersund

Inn i Matregionen:

Kortreist-rute Gjesdal

Den grønne landsbyen:

Kortreist-rute Randaberg