Kortreist-rute 2024

Kortreist

Hjelmeland + lokalmat = sant

Herlighet, Hjelmeland disker opp under Kortreist! Det er så mange dyktige produsenter, utsalg og serveringssteder, det er en fornøyelse å fortelle om det. Vi har valgt å lage to ruter, fordi vi kan ikke unnlate å også fortelle om de unike siderprodusentene som er i Ryfylke.

Så bruk dagen, det vil du få igjen for.

Rute I: Sie Gard

Sie Gard ligger fint oppi dalsiden i Årdal. Der foredler de lam, bær og frukt på tradisjonelt vis, med lite krydder og sukker. Dyrene går på utmarksbeite i Ryfylke. Der beiter de på gress og urter i skog, på myr og på lynghei. Kjøttet er videreforedlet hos Vikedal Gardsmat på tradisjonelt vis.

Under Kortreist kommer Uragarden til Sie gard med oksekjøtt av høylandsfe, mens de selv har salg av syltetøy, gelé, saft, spekepølse, saueskinn av spel og villsau og ryegarn. Det blir smaksprøver av varene gelé

Velkommen innom! Åpningstid fra kl. 11 – 15.

Finn Sie Gard på Google Maps

Se også nettsiden

Grønvik Gard

Langs den gnistrende Fisterfjorden finner du Grønvik Gard, der passer det fint å dra etter besøk på Sie Gard.

Elisabeth Grønvik driver fruktgard og produserer egen eplemost som har vunnet flere utmerkelser i blant annet Det Norske Måltid. Grønvik har også en gårdsbutikk der vi kan få eplemosten i tillegg egenprodusert syltetøy og marmelader, i tillegg til ost, skinke og pestoer som er lokalprodusert hos andre produsenter.

Under Kortreist er det bakstelørdag som betyr at det blir salg av Grønvikboller og ferske brød levert av Ryfylke bakeri og konditori. Åpningstid fra kl. 10 – 18.

Finn Grønvik Gard på Google Maps

Se også nettsiden

Helgøyfrukt

Det har kommet bro fra Fister til Helgøy, og turen til Helgøyfrukt, tar bare 10 minutter fra Grønvik Gard.

Helgøyfrukt produserer eplemost, plommer, pærer og epler. I Helgøy-bua, med døgnåpen selvbetjening, kan du kjøpe sesongens frukt og bær, egenprodusert eplemost, is, brus og andre godsaker.

Under Kortreist er utsalget betjent fra kl. 12 – 15. Da har de besøk av Jane som selger herlig Thai-mat, i tillegg til at Øy-is lager og selger morell-is med Helgøymoreller. Selvsagt blir det salg av nyplukka eple og pærer, samt egenprodusert eplemost.

Finn Helgøyfrukt på Google Maps

Se også nettsiden

Solheim Gard

Et kvarter fra Helgøyfrukt, ligger Solheim Gard. Der driver de med verpehøns, juletre og fruktproduksjon. I gardsbutikken finner du egg, eple, pære og hageblåbær i tillegg til eplemost og honning. Butikken er alltid åpen (selvbetjent).

Under Kortreist kan du selvplukke blåbær og epler, i tillegg til at du kan finne og merke ditt eget unike juletre. De har betjent gårdsbutikken fra kl. 12 – 16.

Finn Solheim Gard på Google Maps

Se også facebook-siden

 

Ryfylke Gardsysteri

Fine Ryfylke Gardsysteri ligger et lite steinkast fra Solheim Gard. Hilde og Joar produserer melk, ost, yoghurt, kremost og egg. Den koselige gårdsbutikken finner du på baksiden av fjøset.

Under Kortreist kan du få hilse på kalver og kyr. De vil også ha smaksprøver på ost og ellers annen lokalmat. I tillegg får dere kjøpt Lyder solsikker. Åpningstid fra kl. 12. – 15.

Finn Ryfylke Gardsysteri på Google Maps

Se også facebook-siden

Rute II: Siderprodusentene i Ryfylket

Regionen vår kan virkelig være stolte av utviklingen eplebøndene har stått for. I løpet av bare noen få år er det etablert flere sideri, som alle produserer nydelig drikke.

Flere av produsentene har i tillegg bygget fantastiske anlegg og butikker, og vi vil virkelig anbefale at publikum får kunnskap om, og kjennskap til, den delen av norsk drikkekultur.

Under Kortreist vil Apal Sideri åpne Apal Stova for servering, OmCider tilbyr smaking av sider og alkoholfri drikke i tillegg til at det vil være noe ekstra å bite i. Eiane Gard selger mange forskjellige sorter, og i den koselige krambua til Buhagen finner du eplesider, eplemost, fersk frukt, kalvekjøtt, kjøtt og spekemat av villsau samt villsauskinn. De frister også med ferske bakervarer.

Gled dere til fantastiske smaker og kjekke møter.

Runde II tar fem timer i kjøring (inkludert ferje) fra Stavanger sentrum og tilbake. Alle siderprodusentenne har åpent til klokka 18 (men åpner til litt forskjellige tider – sjekk programmet for detaljer).

Finn Apal Sideri på Google Maps

Finn OmCider på Google Maps

Finn Eiane Gard på Google Maps

Finn Buhagen på Google Maps

Se våre andre ruter:

Den grønne landsbyen:

Kortreist-rute Randaberg

Matskatter:

Kortreist-rute Suldal og Sauda

Variasjon i Matbyen Stavanger:

Kortreist-rute Stavanger