Gladmatfestivalen 2021

Oppvask, mindre matsvinn, smittevern og smaksopplevelser i verdensklasse

Det ble en annerledes, men veldig fin, festival i 2021.

For 23.gang har Gladmat gått av stabelen i Stavanger, og det med store matopplevelser, et nytt sirkulært konseptområde og aktiviteter i flere områder i både byen og i regionen.

Årets Gladmat ble avsluttet lørdag 3.juli med prisutdeling for de beste smaksopplevelsene, beste stand og beste lokalmatprodukt. Det har vært en annerledes festival, men med en hel rekke unike muligheter for å teste ut ulike nye måter å gjøre ting på. I det nye festivalområdet Bakgården på Nytorget har festivalen fått mulighet til å teste ut en splitter ny pilot for hvordan man kan drive matfestival. Uten engangsservice og -bestikk,  nye muligheter for avfallssortering og med eget vaskeri.

–  Å lage festival uten engangsservice og -bestikk, samtidig som det er pandemi, er krevende, men det har definitivt gitt oss en mulighet til å teste dette ut i mindre kohorter, sier festivalsjef Maren Skjelde.

Oppvaskmaskinen har gått i ett, og med omtrent 30 runder i maskiner per time, så er det blitt vasket minst 1200 maskiner bare i Bakgården i løpet av festivalen. Både publikum og utstillere har vært positivt innstilt til pilotprosjektet, og gjennomføringen har sammenfalt godt med forbudet mot engangsutstyr i plast som trådde i kraft 1. juli.

Ønsker folkelivet tilbake i Vågen

Et mål for festivalen har vært å spre folkemengdene utover i region og by, og det er gledelig å se at dette har lykkes. Erfaringene fra de ulike områdene er nyttige for fremtidige festivaler, men har først og fremst fungert godt for å håndtere smittevern. På Nytorget har Bakgården fungert som både bærekraftspilot og levert et spennende sceneprogram, Gladmattorget har gitt oss lokalmat og spennende smaker, og i Ledaalparken har bryggerifestivalen Malt & Humle levert sceneprogram, mat og drikke.

– Vi ønsker jo folkelivet tilbake i Vågen med boder og matopplevelser når vi får lov til det, men vi har hatt et stort ønske om å likevel skape festival for å støtte opp om restaurantnæring og produsenter, og for å fortsatt være Norges viktigste møteplass for mat og matkultur, sier Skjelde.

Hun legger til at det er mange gode tilbakemeldinger på å spre festivalen utover, men også læringspunkter som skal tas med til neste år.

– Alle nye ting må øves på, i løpet av festivalen har vi justert og lært mye. Mye er nytt for oss. Samtidig vet vi og at dette blir ikke siste gang det arrangeres festivaler uten engangsservice, så den læringen vi har med oss nå deler vi gjerne med andre.

Variert program

I løpet av festivalen har både lærlinger og prisvinnende kokker konkurrert på scenen, det har blitt spilt inn live-podkast i Bakgården, friluftslivturer med Stavanger Turistforening, sanketurer i Randaberg, og ikke minst har Gladmatjuryen smakt seg gjennom mat og lokalmatprodukter på jakt etter det beste smakene, opplevelsene og nyvinningene.

– Å arrangere festival i en usikker tid er krevende, men det er verdt det når vi ser at folk tar hensyn, restaurantene byr på seg sjøl og lager retter av topp kvalitet, og vi får smake og kjøpe med oss mye godt hjem. God støtte fra sponsorer, offentlige og private samarbeidspartnere og næringen gjør at vi får til dette år etter år.