Kortreist-rute 2023

Kortreist

Stor variasjon i Ryfylket

Fra Stavanger kjører du gjennom Ryfast og vipps så åpner det seg et matmekka hvor du får tak i veldig mange gode produkt.

Lysefjorden sjokolade

Lysefjorden Sjokolade gir deg en smak og opplevelse av Fjord-Norge. De videreforedler kvalitetssjokolade med lokale navn, historier og råvarer. I den fine butikken finner du en mengde forskjellig sjokolade, og alt kommer pent pakket inn i gaveesker i hvitt og gull, med historien skrevet på baksiden.

Finn Lysefjorden sjokolade på Google Maps

Strand Gård

Strand Gård er en svært dyktig produsent som leverer produkt til landets Michelin-restauranter. De produserer vaktelegg fra egen oppdrett og ferske vaktler fra sitt godkjente slakteri. I tillegg har de forskjellige produkt av mangalitsa-gris. De har åpent gårdsutsalg, hvor de har flere andre lokale produkt, og under Kortreist deler de ut smaksprøver fra grillen mellom kl. 12 – 16.

Finn Strand Gård på Google Maps

Ryfylke Gardsysteri og Tveitane Gard

På Ryfylke Gardsysteri blir kortreist melk til deilig ost og yoghurt (sistnevnte har til og med kommet til finalen i Det Norske Måltid). Lokalmatproduktene selges i butikker i hele regionen. På gården har de også høner, og de selger egg. Det aktive paret som driver gården, står også sammen med flere andre produsenter i Suldal (mer om det på turforslag Suldal).

1,5 km fra Ryfylke Gardsysteri, ligger Tveitane Gard. Der har de lang tradisjon innen jordbærdyrking. Etter at nåværende eier overtok i 2016 har de utvidet med foredling av bær til saft og syltetøy.

Finn Ryfylke Gardsysteri på Google Maps

Finn Tveitane Gard på Google Maps

 

Helgøyfrukt

Noe av det beste er vel å spise frukt og grønnsaker når det er sesong. Hvis du tar en avstikker over brua til fruktøya Helgøy, treffer du på en fantastisk fruktgård. Der produserer de moreller, plommer, pærer og epler. De har «Helgøy-bua», med døgnåpen selvbetjening. Der får du tak i blant annet frukt, bær, egg og egenprodusert eplemost.

Finn Helgøyfrukt på Google Maps

Siderprodusentene i Ryfylke

Siderproduksjonen i regionen er et lite eventyr, og på runden til Hjelmeland og Strand treffer du fire av dem. I sentrum av Hjelmeland finner du OmCider og Apal Sideri. De tar vel imot deg, og selger både sider og leskende eplemost.

Likeså med Buhagen og Eiane Gard. De finner du hvis du tar ferja fra Hjelmeland rett over fjorden til Nesvik. Det er vel verdt turen!

Finn OmCider på Google Maps

Finn Apal Sideri på Google Maps

Finn Buhagen på Google Maps

Finn Eiane Gard på Google Maps

Den foreslåtte runden i Hjelmeland og Strand tar rundt fem timer tur / retur, med utgangspunkt i Stavanger. Husk at du kan lage turen både kortere og lenger.

Husk å sjekke åpningstider hos den enkelte, det kan variere fra sted til sted.

Se våre andre ruter:

Til fots:

Kortreist-rute i Stavanger sentrum

Med bil:

Kortreist-rute i Stavanger

Sola Smaksfest:

Møte bønder, produsenter og kokker

Inger Lise Rettedal

Kortreist-rute:

Randaberg og Mosterøy

Kortreist-rute:

Suldal

Kortreist-rute:

Hå, Klepp og Time