Gladmat året rundt:

Kjære matglade lærere og elever: Gladmat-skolen er for akkurat dere

Den 16.–19. januar arrangerte vi for første gang Gladmat-skolen, et gratis kurs for lærere og elever med et hjerte som banker ekstra for matlaging.

Vet du hvor mange elever i Norge som hvert år velger restaurant- og matfag på videregående? Over 2000! Derfor er gode tilbud i grunnskolen svært viktig, både for å dyrke og styrke interessen.

At lærere og elever kom reisende fra både Bryne, Stavanger og Sandnes, Tysvær og Karmøy, er så utrolig fint. Engasjementet var til å ta og føle på, og samtlige elever fortalte at de vurderer å velge mat- og restaurantfag ved neste karrierevalg.

– Jeg er så inspirert! Både når det kommer til innovative, sunne og billige retter, men også hvordan vi kan bruke råvarer på helt nye måter, sa den ene læreren på slutten av tirsdagskurset.

Lyden av fresende panner og susende vifter blandet seg med lattermilde stemmer. Elever og lærere var forkledd som profesjonelle kokker. I det ene hjørnet duftet det en blanding av sjømat, frityr, urter og herlig hvitløk. Du vet hvordan ferske hvitløksfedd dufter fra en smørsmurt stekepanne? Jepp, akkurat sånn.

I det andre hjørnet ble nesen din velsignet av en passe syrlig og passe søt duft. Dampende sitronkake ble trukket ut av ovnen, og helt honning- og sitronmelis over.

De geniale hodene bak rettene var Caroline og Stian fra OFRM. I tillegg til å sørge for at deltakerne fikk noe ordentlig smakfullt å lage, bistod de med veiledning og matlagingstips underveis.

– Da jeg selv gikk på Ungdomsskolen var det særlig en dag i uken hvor jeg følte at jeg virkelig mestret faget, fortalte Caroline. Og det var den dagen vi hadde mat og helse. Da kom plutselig de andre elevene til meg og ba om hjelp, fortsatte hun og smilte.

De to engasjerte sjelene fra OFRM brenner virkelig for å lære bort sine kunnskaper.

– Det er gøy å møte andre som jobber for å fremme matfaget, og selv bidra til akkurat det, sa Stian. Hvis det vi gjør, gjør at noen velger restaurant- og matfag, er det god nok grunn i seg selv til å være her.

En annen ildsjel er Ina Therese Lindvik Nornes fra Ungt Entreprenørskap. Hun er selv utdannet kokk, og arrangementer som Gladmat-skolen står derfor hjertet hennes nært.

– Jeg brenner ordentlig for å dyrke og styrke matinteressen, og mener vi trenger flere ting, forklarte Ina. Det viktigste av alt er kanskje rekruttering av kokker. I tillegg trenger mat- og helselærere et større tilbud innen kompetanseheving og ny faglig inspirasjon.

Etter hvert satt kokkene seg ned rundt et nydelig dekket bord, for å nyte maten. Stemningen var helt herlig. De delte erfaringer fra dagen og pratet om hvordan de kunne bruke inspirasjonen videre i jobbhverdagene sine. Og i livene sine generelt.

Gladmat-skolen er støttet av Rogaland Fylkeskommune – som er kjempeflinke på å styrke satsingen og oppmerksomheten rundt mat, matproduksjon og matregionen Rogaland.

–  Å støtte rekrutteringstiltak til matfagene står sentralt i vår strategi. Gladmat-skolen er et derfor et perfekt prosjekt for oss å støtte, forklarer Rogaland Fylkeskommune. Det bidrar dessuten til at Rogaland kan fortsette å ha flere av Norges beste restauranter og matmiljøer.

– Det mest givende med jobben min er å se at de elevene som ikke nødvendigvis føler at de trives best i A4-skolen bare blomstrer når de kommer på kjøkkenet. Det er helt fantastisk å se, sa Anne Marie.

Vi i Gladmat heier på den neste generasjonen kokker og konditorer. Servitører og restaurantsjefer. Fortsetter samfunnet å arrangere lærende kurs og inspirerende arrangementer kan vi virkelig booste en bransje som fortjener all støtten den kan få!

Gladmat året rundt:

Slik arrangeres Gladmatskolen

Rekruttering:

Årets søteste lærlingsamling

Gladmat året rundt:

Matglede, mestringsfølelse og nye venner