Dette spiser du for 50 eller 75 kroner:

Her er årets Gladmatretter

Lokale råvarer kombinert med internasjonale smaker. Samarbeidsprosjekter, nyskapninger og noe nytt for alle. Gladmatretten er utstillere og restauranter på Gladmatfestivalen sin største mulighet til å imponere festivalgjester, juryer og avisens anmeldere.  Her får du årets oversikt!

– Når jeg ser denne listen, er det helt klart for meg at svært mange aktører har lagt seg i selen og planlagt Gladmatretten grundig. Jeg kan faktisk ikke huske at det har vært så mye å glede seg til på Gladmat! Jeg tipper at juryen og anmelderne fra Aftenbladet får en vanskelig jobb i år, sier Amalie K. Dahl, prosjektleder i Gladmat.

– Vi har lagt oss godt merke til at veldig mange satser på lokalmatprodukter i år. Det er alltid kjekt. Men det som er ekstra kjekt er hvordan de ulike produsentene og utsalgene bruker hverandres produkter i Gladmatrettene sine. Det viser at de både går god for kvaliteten, og at de heier på hverandre. Det kan vi i Gladmat like veldig godt.

Mens vi er inne på norske råvarer, tør prosjektlederen omtrent å garantere at det er noe nytt her for alle.

– Se for eksempel til Restaurant Broken på stand nr. 38 som går for smaker fra de norske skogene.

Med 150 deltagende aktører på festivalen, blir det en umulig oppgave å smake på alt. Som alle andre festivalgjester må også ansatte i Gladmat prioritere.

– Hva jeg gleder meg mest til å spise? Åh, det er et vanskelig spørsmål når byen fylles av så mye godt! Men jeg må innrømme gleder meg til å spise lokalmatprodukter hos Helgø Meny, jeg er skikkelig spent på Fisketorget sin rett – jeg har aldri smakt kråkebollesaus før! Det ser også ut som om Yips har noe spenstig på gang, og jeg mistenker jeg får servert vafler som jeg aldri har smakt tidligere hos Dirdalstraen. Ja, og så er jeg spent på hva Sandi Cakes har tryllet fram i år. Her snakker vi en  luftig eclair fylt med en kremet mousse laget av bete og geitost. Kanskje en kandidat til årets nyskapning?

Årets Gladmatretter hos utstillerne

Havbruksteltet (stand 2): Bolinhos à la Kjartan. Nydelig bolinhos med torsk fra Norcod, serveres med syltet sopp, tomater, og chilimajones. Smaker rett fra havet.

Sjokoladehjørna (stand 3): saltrute

Kremmer’n (stand 4): speketallerken. Litt forskjellig spekepølse med flatbrød og potetsalat.

Monella Pizzeria & Pizzoleria (stand 5): Dolce vita
Fritert pizza fylt med nutella og ricotta.

Javier Taco (stand 6): Barbacoa Taco. Storfekjøtt, maistortilla, tomatillosalsa (tomatillo, jalapeno, buljong, hvitløk, salt)

YumBox – Churros (stand 7): churros

The Greek Foodtruck (stand 8): liten gyros-tallerken

Olivnor (stand 9): oliven

YunsKitchen (stand 10): Deopbap (Rice bowl)
Bokstavelig talt betyr «dekket ris,» deopbap (덮밥) er i en skål med ris toppet med en slags topping.

Delizia (stand 11): iskrem-sandwich

Taste of Poland (stand 14): tradisjonell polsk pierogi (3 stk. per porsjon)

Spekestua (stand 15): spekemat

Dutch Cheeseman (stand 16): 5 stroopwafels

Matologi (stand 17): Opor Ayam
En indonesisk curry med kokos og kylling

Gårds og bygdemat (stand 18): lakris

Crepe de la crepe (stand 19): crêpe med sukker og kanel.

Olivenlunden (stand 20): olivenolje og balsamico

Forsand Kildevann (stand 21): Kildevann

Humlefabrikken (stand 22): Gladmatpizza.
Denne består av tomatsaus, mozzarella fra Det lille landsbymeieriet på Randaberg «Nornes Gård», karamellisert rødløk, Konrad-ost fra Stavanger Ysteri, Ask Slegge (sterk salami fra frilandsgris), basilikum, sprøstekt grønnkål med olivenolje og salt.

Mogul India (stand 23): Mushroom 65

Sinnes Fjellstue (stand 25): scampi pil pil

Sabi Sushi (stand 26): sashimi av Aurora laks og kveite fra Hjelmeland med trøffelsaus og Shi-Me-Gi sopp
I tillegg har Sabi en Gladmatrett «kids»: temaki med tempura scampi, agurk, gulrot, lakserogn og teriyaki saus og mochi.

Yips (stand 27): sous vide-torsk med ingefærskum, vår- og ramsløkspaste, granateple, arrare (puffet ris) og urter fra Brimse.

Austrått Kaffebrenneri (stand 28): kaffe

Hjelmeland kommune (stand 29): King Mikals kaldrøkt laks, yoghurt fra Ryfylke gardsysteri, sylta rødløk, sitron zest/juice, jordbærvinagrette, jordbær, purreløk, hjemmelaga saltkjeks og chillisaus.

Ouch (stand 30): *Ouch* signaturburger med kjøtt fra Prima Jæren (Jæren Smak), ferskkvernet hver dag hos Hekkan, med dobbel ost, brioche fra Kanelsnurren, rå rødløk, sticky pickles og *ouch* burgersauce.

Helgø Meny (stand 32): raclette med valgfri topping
Årets saltkokte småpoteter fra Bjertnæs & Hoel, med Torbjørnsrud Rød ku, syltet cornichons/sølvløk/gressløk og valgfri topping (sprøstekt Slegge fra ASK eller Sommerskinke fra A. Idsøe, ev. ingen topping for vegetarvariant, allergivennlig variant med ost fra Gryr).

Fisketorget (stand 33): hyse «komle» og variasjon på selleri
Serveres med fermenterte rips, saltede grønne jordbær og luftig kråkebollesaus splitted med aromatisk kyllingssjy.

Matjes (stand 34): matjes i lompe
En jomfrusildfilet i potetkake med seterrømme, rødbeter og hakket løk.

Spiseriet (stand 35): okse tataki fra Nyyyt, teriyaki, jalapeño og vårløk
Rett fra kullgrillen kommer en smakfull flank-steak fra Nyyyt. Vendt i teriyaki og servert med jalapeñosaus, ristet sesam og vårløk. Retten kan lages glutenfri.

Dirdalstraen (stand 36): vafler (velg mellom to typer, en søt og en salt)
Salt: Ramnstopølse (spekepølse av urfe fra Didalstraen Gardsutsalg), Kvitskummelost fra Ystepikene, Kristinas Gulrotmarmelade og vaffel fra Minglemat.
Søt: Naturell yoghurt fra Ryfylke gardsysteri, økologiske jordbær fra Jordbærhuset gårdsbutikk, mandelsmør fra Sunt & balansert, Honning fra Farmeren (Preikestolen honning), strøssel av brunostkjeks fra Minglemat og vaffel fra Minglemat.

Bølgen & Moi Stavanger (stand 37): Vovas sweet n’ salty waffle:
Vaffel med pulled lamb, røkt rørosrømme og multebærmarmelade.

Restaurant Broken (stand 38): laks og steinbit eller lysing, røkt med skog, ramsløkspesto og spray av bisque og furukongle.
Allergivennlig for melke- og glutenallergikere, og fint for pescetarianere.

Kystvilt (stand 39): wrap med hjortekjøtt, salat og mangodressing

Simply Pinoy Ryan Banage Labagnoy (stand 40): 3 dumplings
Kylling, gulrot, kålrot, løk, hvitløk, gressløk, wonton-pastry

Masti Indisk Mat & Bar (stand 42): puchka Kolkata streetfood

Bubble waffle Hamar (stand 43): Corn bites

Arabella (stand 44): falafeltallerken med sylteagurk, hummus og falafel.
Du kan også få kjøpt falafelrull med tahinidressing eller shish tavok som Gladmatrett.

Toko Bintang (stand 45): mye ulikt fra Indonesia å velge i, inkl. bakpao med okse og kylling.

Patisserie A (stand 46): ingen egen Gladmatrett, men et stort utvalg kaker, boller og bakst i samme prisklasse. Godt glutenfritt utvalg.

Cotton Candy Co (stand 47): Cotton Candy Strawberry Cheese Cake med valgfri topping

Monella sfizi (stand 48): babà al rum
Soppformede sukkerkaker dynket i en klebrig, sitrusduftende spritsirup, dekket med krem og norske bær.

Gårds- og bygdemat (stand 49): spekemat

Delicious Delight Korean Corndogs (stand 51): cheesy fries

Cid Mat (stand 52): 6 churros med sukker og kanel

Raclette Food Truck (stand 57): Grillet racletteost med bakt potet.

Pølseboden (stand 58): klassisk kanyttapølse fra Slakter Snørteland, servert med haugenbrød, bløtstekt løk, sennep, ketchup og mayo

Matsaya Boba & Streetfoods (stand 59): roasted boba ice cream
To kuler vaniljeis toppet med nyrista brunt sukker-bobaperler.

Hall Toll x Happy Corner (stand 62): Mix grill
Spyd med entrecote, kylling og scampi, serveres med pitabrød, salat og tzatziki.

Los Tacos (stand 63): birria taco
Maistortilla med oksekjøtt.

Zouq Sandnes (stand 64): samosa chaat
En smaksbombe laget av knust samosa, krydret kikert chana masala og grønnsaker. Toppet med mynte-, mango, chili og raita chutneys og friske urter.

Dolly Dimples (stand 65): Thaisommer

Potatoguys (stand 66): Mini Bacon Fries

Tikka Tikka telt (stand 67): Kyllingtikka-spyd

Tikka Tikka foodtruck (stand 68): Samosa

Vafleriet (stand 69): Chia Deluxe

Banana Flambé by Miyako (stand 72): Banana Flambé
Grillet banan toppet med vaniljeiskrem og karamell.

Miyako Sushi & gyoza (stand 73): Yaki gyoza
Japanske pannestekte dumplings fylt med kylling. Crispy på toppen og juicy på innsiden.

Jærbakeren Arne Johannesen (stand 75): To alternativer, ett til hver pris.
75 kroner: tre valgfrie brød, inkl. surdeigsbrød.
50 kroner: 10 ferske drømmeboller, laget på deres hemmelige rømmevaffloppskrift: frityrstekte små rømmeboller dyppet i kanel og sukker.

Youngs Thai (stand 76): rød karri med kylling

Zouq Stavanger (stand 77): samosa chaat
En smaksbombe laget av knust samosa, krydret kikert chana masala og grønnsaker. Toppet med mynte-, mango, chili og raita chutneys og friske urter.

Lura Turistheim & Fiesta (stand 78): Komle fra Lura Turistheim

Hotel Victoria (stand 80): brioche tartin, adobosopp fra Topp Sop, pecorinokrem og pecannøtter

Sola Strand Hotel (stand 80): Sola Strand Hotel sin versjon av gulrotkake med gulrøtter fra nabogården, iskrem laget av
kremost fra Ystepikene og karamelliserte pekannøtter.

Fjorden Sjokolade (stand 100): mørk og hvit sjokoladecremeaux med bringefær, sitron/lime og sjokoladekrønsj

Kjøkkenmagi (stand 101): en megamakron med trippel sjokolade og bringebær.

Sandi Cakes (stand 102): Beet the Odds Éclairs
Retten består av en luftig eclair fylt med en kremet mousse laget av bete og geitost, toppet med kandiserte valnøtter.

Topp Sopp (stand 103): soppsuppe med shiitake, østerssopp og FabSer frøbrød.
Suppen er både glutenfri og vegetarisk.

Rosenkildehaven bageri (stand 104): brød

Godt og Hjemmelaget (stand 105): lefser

Siddis Gelato / Micro Kaffi (stand 107): «Start the day with coffee and finish with gelato»

Chili Chocolate (stand 108):
50 kroner: Jordbærspyd dyppet i sjokolade
75 kroner: «Inspiration» kake på pinne – med smak av pasjonsfrukt og bringebær.

Mor Sigfrid (stand 109): forskjellige lefser

FabSer Helse (stand 117): Varmrøkt pepperlaks med FabSer-toast

Yips / Eple og Humle (stand 530): Sandneskylling m/sataysaus og tomatsalat i sesamdressing

Fatland (båt): røkt indrefilèt av svin

Årets Gladmatretter hos restaurantene

Det er ikke bare utstillerne på festivalen som tilbyr Gladmatrett, du får også servert den hos en hel del av byens restauranter

A. Idsøe Grill & Berkel: biff tartar av stykningsdelen Merlot fra okseskanken. Crunchy, syrlig og syndig!

An Nam: Sitrongressmarinert og grillet kylling med risnudelsalt, gulrøtter, ferske urter, vårløk og peanøtter

Bellies: En nydelig dessert med jordbær, rabarbra, is og fikenblad fra Storhaug

Bravo: Råmarinert lange med persillemajones, norsk quinoa, tomater fra Hanasand, sprøtt brød og parmesan

Citra: Pizza di Jura
Pizza med Comté, Morbiére, bacon og løk. Inspirert av Jura.

Deja Vu: Taskekrabbe «Singapore style»
Vikingkrabbe fra Karmøy laget i singaporechili-stil servert i en sprø wonton. En smaksbombe!

Enso: sashimi av Aurora laks og kveite fra Hjelmeland med trøffelsaus og Shi-Me-Gi sopp

Gaffel og Karaffel: rødbetsgravet ørret med eple, agurk, reddik yoghurt, rogn, dill og gressløk

Gådja: «vegan»
Spesialiteten deres laget med kikerter, grønne linser, røde linser, grønnsaker, salt og glutenfritt tefflefser/injera

ilo Café & Restaurant: «ilo’s fangst»
Kveitetartar ‘Sterling’ i sprøtt skjell, nepe og roastet sellerirotperler fra Brimse

K2: Salt og søt vaffel
Salt vaffel: Grillet vaffel med røkt fisk, sesongens urter og grønne vekster fra Rogaland
Søt vaffel: Grillet vaffel med sesongens frukt og bær, hylleblomstyoghurt og dulce de leche

Meze: «Kavurmalı Hummus», hummus toppet med lammekjøtt

Molinå: Surdeigsrugbrød, eggesalat, krabbekjøtt fra klør, ristet sesamsmør, sitrongress- og bourbon-saus

Ostehuset: blomkål bakt med næringsgjær, cashewkrem og black garlic aioli
Helbakt blomkål som er dekket av næringsgjær. Servert med enn myk cashewkrem, black garilic aioli laget av Midsummer sin black garlic glaze.
Retten er helt vegansk

Panzanella: Pizza
72 timer fermentert deig laget av biologisk italiensk hvetemel type 0 og norsk rugmel. Toppet med San marzano tomatsaus, n’duja, Stracciatella fra Osteverkstedet, gul paprika og Habanero marmelade, taggiasche oliven og basilikum.

Polka: Røkt tartar «Asian flavours»
Chili, søtløk og koriander, umamikaviar med smak av shiitake, servert på sprø rekechips

Tango: Lange og krabbe fra Haugesund
Liten smak fra Tango kjøkkenet, med fokus på bærekraft, spennende smaker, lokale produkter og fermentering
Krabbesalat med brokkolistilk og dill i sprø puff, brokkolini og spirer, tindved beurre blanc «Kosho»

Seoul Søstre: «Yangnyeom-Galbi & White Kimchi»
Yangnyeom-Galbi er laget at marinert kjøtt i en særegen saus – en av Koreas mest populære retter. Retten er servert med med en salat og Seoul Søstre sin spesialdressing

Valhalla: Mix Grill
Spyd med entrecôte, kylling og scampi, servert med pitabrød, salat og tzatziki

Med eller uten Gladmatrett:

Her er alle utstillerne på årets festival

Mye å velge i:

Her får du Gladmat på restaurant

For de yngste:

Dette kan barna gjøre på Gladmat