Gladmat for veggiser

Veganer, vegetarianer, eller har du bare lyst å kutte litt i kjøttkonsumet? Her er våre beste tips til fine smaksopplevelser under festivalen.

Uansett om du foretrekker Gladmatløyper, minglefest, restaurantarrangmenter eller bare å gå fra bod til bod: vi har mye godt å by på.

Tekst: Mari Hult
Foto: Tord Paulsen

Gladmat på restaurant

Den helt plantebaserte – og helt fabelaktige – restauranten Bellies inviterer til boblelunsj fra torsdag til lørdag under festivalen, med to bordsettinger hver dag. De har også vanlig middagsservering, som vi anbefaler veldig.

I tillegg kan koselige IDDIS i Gamle Stavanger tilby vegansk og vegetarisk Gladmatlunsj, og kveldsmenyen deres kan tilpasses vegetarianere. IDDIS holder åpent fra onsdag til lørdag under festivalen. Husk å oppgi preferansen når du bestiller.

Via lenkene under får du mer informasjon om de ulike arrangementene – men merk at det er flere datoer som gjelder – ikke bare 2. juli.

Gladmat på tur

Stavanger turistforening har mange fine Gladmatturer på Gramstad, og der serveres det Gladmatrett som vanligvis kan fås vegetarisk. Dette gjelder ikke kurset med matlaging på bål.

I tillegg har vi to koselige vandringer som det kanskje virker unødvendig å markere spesielt for vegetarianere, men vi tar dem med likevel, for det er kjekke turer: besøk til Spiselig hage på Hundvåg og sanketurer på Tungenes og Viste.

Besøket hos Spiselig hage arrangeres hver dag under festivalen, sanketurene er på torsdag og lørdag (to per dag).

Under ligger tre forslag – alle turene sortert på dag kan du finne på programsiden vår.

Kjøkkenfesten og Gladmatløyper

Kjøkkenfestivalen er Gladmats nye storsatsning: et kjempekjekt minglearrangement med mat, underholdning og kjekke folk. Lørdagen er dedikert til restemat, og menyen er i utgangspunktet vegetarisk (ikke vegansk). Oppgi gjerne at du er vegetarianer når du ankommer – i tilfelle det lurer seg inn rester av kjøttprodukter så er det godt at kokkene er klar over at det ikke er for deg. Merk at dette kun gjelder på lørdagsarrangementet, de andre dagene handler det om henholdsvis fisk, skalldyr og kjøtt.

Når det kommer til Gladmatløyper, så går det en egen løype kl. 17 hver dag som er helt vegansk.

Veggisvennlige utsillere

Her finner du en oversikt over utstillere som har meldt inn at de har vegansk eller vegetarisk Gladmatrett. Erfaringsmessig dukker det opp mye mer vegetarmat under festivalen enn disse, og listen kommer til å oppdateres fortløpende.

I tillegg anbefaler vi veldig å stikke innom Gladmat i Pedersgata, omtrent alle utstillerne der har lange tradisjoner for å servere digg vegansk og vegetarisk mat. Spesielt anbefaler vi Bønnespiren, som er 100 prosent plantebasert.

Gladmatrettene koster 50 kr. dersom ikke annet er oppgitt. 

Aladdin Cuisine (standnr. 102)
Aladdin har ikke vegetarisk Gladmatrett, men har mye godt å velge i for både veganere og vegetarianere, blant annet hummus og falafel.

Chai Nashta by Mogul India (standnr. 18)
Vegetar: Samosa Pao – (100kr) – en vegetarisk samosa med mynte- og tamarindchutney, servert i en pao (som en slags burger).

Chay Vegan (standnr. 5)
Vegansk: banh hoi – barbecuemarinert, stekt soya med sursøte grønnsaker, nudler farget av saft fra dampede grønnsaker, cashewnøtter, chili og vårløk.
Chay Vegan har fullvegansk meny, med flere ulike retter – både store og små.

Chili Chocolate (standnr. 57)
Vegetar: tre konfektbiter med årets gladmatsmaker

Como Mexico (standnr. 63)
Vegansk: hibiscus taco – hibiscus, alfalfaspirer, frøblanding, ananas og squashsalsa i fersk maistortilla

Delizia (standnr. 8)
Vegansk: is (flere gode smaker uten kumelk)

Epleblomsten (standnr. 58)
Vegansk: Gladmatmost 2022 0,75 l – Gladmatmosten inneholder 100% frukt som er varsomt pasteurisert. Ikke tilsatt sukker eller noen form for tilsetninger.

Harry Pepper
Utenfor Harry Pepper står grillkongen Craig Whitson og gjengen og griller, og de tilbyr både vegansk og vegetarisk taco og chili (ikke Gladmatrett).

Jærbakeren Arne Johannesen (standnr. 94)
Vegansk: brownie

Kebana Tandoori & Grill House (standnr. 41)
Vegansk: pakistansk samosa (signaturrett) – frityrstekt pai med blanding av grønnsaker og urter. Severes med myntechutney.
Kebana har flere veganske og vegetariske alternativer.

Los Tacos (standnr. 81)
Vegansk: plantebasert taco – Los Tacos Plant Based Protein, servert i maistortilla, toppet med pico de gallo og salsa verde.

Renaa (standnr. 24 – Meny-teltet)
Vegetar: Utenfor Helgø Meny foodcourt står issykkelen til Sirkus Renaa, og de har en vegetarisk Gladmatrett. I tillegg tilbyr de fire gelatoer – to vegetariske og to veganske (inkludert en vegansk sjokoladesorbet).

Spisoh (Pedersgata)
Vegansk: samosa med kikerter og sauser.
I tillegg selger Spisoh hver dag fra kl. 16 en Masala Dosa (også vegansk), som er en sprøstekt pannekake av ris- og linsemel, servert med potetmasala.

Tapas Party (standnr. 99)
Vegansk: hummus med tortillachips

Villa 22 (standnr. 20)
Vegetar: Pizza med San Marzano tomatsaus, parmesan, auberginechips og pecorino

Youngs Thai (standnr. 12)
Vegansk: vårruller – to stk. for 50 kr.

Younique By Alex Kudrjavtsen (standnr. 101)
Vegansk: Pintxos-burger – kikertkake med søtpotetkrem, paprikarelish, syltet løk, grønnkålchips og gulrotbrød.

Zouq (standnr. 84+95)
Vegetar: Gladmatretten er samosa, og kan fås vegetar ved forespørsel.