Gladmatfestivalen 2022:

Dette er årets store nyhet under Gladmat

Store deler av programmet for sommerens festival er klart – og et av punktene er helt nytt.

– Først og fremst må jeg bare si at det har vært utrolig mye kjekkere å planlegge et program for fullskala festival, og ikke en nedskalert versjon, sier Gladmat-leder Maren Skjelde, som lover full rulle alle dagene av sommerens festival.

Det er to år siden det ble arrangert Gladmat-festival slik vi kjenner den i Stavanger sentrum. Etter nedskalerte versjoner i 2020 og 2021, er det 29. juni igjen duket for å fylle Vågen og resten av byen med rundt 250.000 matglade besøkende.

– Det er under to måneder til festival! Det er fantastisk – og litt skummelt. Vi jobber på spreng om dagen for å spikre alt av detaljer. Det er mye arbeid, men det er så gøy at vi omtrent ikke merker det, sier Skjelde.

I disse dager er det programmet som skal ferdigstilles. Det er nå mer eller mindre spikret.

– Det kan fortsatt skje noen endringer, men i det store og hele er vi i mål. Og det er virkelig stas å se på hvor mye bra som skal skje i løpet av de fire dagene, sier Skjelde.

Helt nytt konsept

En nyvinning under årets Gladmat, blir festivalområdet «Kokepunktet» – et stort telt på parkeringsplassen bak Skur 6. Her vil det samles leverandører og fagfolk med program gjennom hele festivalen.

Blant annet vil det bli kokkenkurranser, matkurs for barn, minglearrangementet Kjøkkenfesten, direkte podkastinnspilling av Aftenbla-bla – og mye mer. Influenser Veronica Simoné Fjeld og programleder Sigurd Sollien stiller som konferansierer.

– Vi håper Kokepunktet blir et samlingspunkt hvor folk tar med venner, familie og kollegaer og kan bli både underholdt, inspirert og lære noe nytt om mat, sier Skjelde.

Her er noen andre høydepunkter fra årets Gladmat-program:

– Gladmatløyper – guidede turer mellom nye og gamle restauranter rundt om i Stavanger.

– Blogger og «greenfluencer» Dennis Asbjørnsen, som står bak Spiselig Hage, inviterer til hagebesøk på Hundvåg.

– Kristine Enger vil lære deltakere å sanke ville vekster i fjæra.

– Stavanger Turistforening legger opp til turer med Gramstad som utgangspunkt, og det blir en byvandring gjennom Stavanger sin mathistorie.

– En egen mattur til Jæren og Bryne.

I tillegg skal mange restauranter ha egne Gladmat-arrangementer under festivalen – både gamle klassikere og nye varianter.

– Det elsker vi, det er med å gi festivalen en ekstra dimensjon, sier Skjelde.

De neste ukene skal kabalen med alt av utstillere legges. Det er fortsatt plass til noen etterslengere, men det begynner å haste for dem som har lyst å være synlige under Norges største matfestival. 

– Vågen begynner å bli veldig full og det blir veldig fine utstillere i Pedersgata og i Ledaalparken også. Det er bare å følge med, for det kommer mange kjekke Gladmat-nyheter i tiden som kommer.