Årets Gladmatretter

Dette spiser du for 50 eller 75 kroner på Gladmat

Kan vi friste med fritert pizza, arancini, steam buns, gyros, kveite, sild, ceviche, skorsteinskake, kongekrabbe, takoyaki eller klippfiskbolle? Hva med lefser og kaffe, jordbærspyd eller sjokolade? På årets festival kan du garantert smake noe nytt – og du kan garantert smake noe du allerede er glad i.

Vil du smake mest mulig digg, nytt og ikke minst kortreist  på Gladmat? Da er det lurt å se etter Gladmatretten til de ulike utstillerne og restaurantene. Denne koster enten 50 eller 75 kroner, og tilbys av de aller, aller fleste under festivalen.

75 kroner – har ikke maksprisen alltid vært 50 kroner, tenker du kanskje?

– Det stemmer at vi har gitt utstillerne muligheten til å sette prisen opp, sier Maren Skjelde, daglig leder i Gladmat.

– Matprisene har gått voldsomt opp de siste årene, og absolutt alle utstillerne og restaurantene våre merker dette godt. Gladmatfestivalen skal fremme den flotte matnæringen vi har, og vi ønsker  å legge til rette for at de ulike aktørene som er med på Gladmat i alle fall ikke skal tape penger på deltagelse.

Det var egentlig planlagt at alle Gladmatrettene skulle koste 75 kroner, men på grunn av en kommunikasjonsfeil fra vår side har vi åpnet for at utstillerne selv velger om retten deres skal koste 50 eller 75 – basert på størrelse, råvarer og kompleksitet.

Gladmatretten har vi hatt i 10 år nå, og den ble innført etter tilbakemeldinger fra festivalgjestene, som opplevde at de fleste utstillerne og restaurantene kun solgte store måltider, slik at det ble vanskelig å få smakt på mye.

– Gjennom årene med denne retten, har vi sett at den har utviklet seg fra å være noe enkelt, for eksempel en vårrull, en pølse i brød eller et par biter ost, til gastronomiske kunstverk. Flere restauranter jobber i månedsvis med å perfeksjonere den, og noen holder den faktisk hemmelig fram til festivalen starter. Dette er vi stolte av. Tenk at mange aktører bruker Gladmatfestivalen til å utvikle nye signaturretter, og teste dem på festivalpublikummet vårt! Vi ønsker å være en positiv kraft til å motivere dem til å fortsette dette.

Ønsker du å få mest ut av pengene dine på Gladmat? Da anbefaler vi å følge med i avisene. På starten av festivalen er matanmelderne rundt hos de aller fleste som tilbyr Gladmatrett. Deretter kan du for eksempel gå etter rettene med høyest terningkast, eller se på bildene de legger ut om hva som frister mest.

Media er ikke de eneste som spiser seg gjennom festivalen etter favoritter.

– Gladmatjuryen ser alltid etter den beste maten på Gladmat, men vi ser alltid etter den beste opplevelsen for gjestene også, sier juryleder Olav Birkeland, som i år er med for niende gang.

Sammen med resten av juryen, og barnejuryen, smaker han alle Gladmatrettene, for å finne ut hvilke som er aller best. De deler ut priser i flere kategorier, og Gladmatretten står sentralt i kåringene.

– Vi gleder oss ekstra mye til å kåre årets sirkulære utstiller, det gjorde vi for første gang i fjor, og vi håper på mange flere gode kandidater i år.

Årets Gladmatretter hos utstillerne

Havbruksteltet (stand 3): Fiskesuppe

Kremmer´n (stand 5): Speketallerken. To typer spekepølse og potetsalat og flatbrød, serveres på tallerken

Siddis Cola (stand 7): Napolitansk fritert pizza med lokalprodusert mozzarella. Kommer i to utgaver. En vegetarisk og en med bacon.

Arabella Restaurant (stand 10): Shawarma

Seoul Søstre (stand 11): Koreanske friterte kyllingbiter glasert med søtsterk saus og søtsalt, soyabasert saus. Serveres med potetsalat.

Garmaz u Mirki (stand 13): Pierogi, en populær polsk matrett. Det er små, fylte dumplings laget av en deig. Velg mellom poteter og cottage cheese (vegetar) og svinekjøtt.

Javier Taco (stand 14): Barbacoa Taco

Donuts.no (stand 15): seks små donuts med varm saus (velg mellom sjokolade og salt karamell)

The Lucky Pig (stand 16): vårrull

Arctic Restaurant (stand 17): kyllingstrimler og kyllingvinger

Matologi (stand 18): velg mellom fire ulike typer sandwich

Gårds og bygdemat (stand 19): lakris

Crepe de la crepe (stand 20): crepe med sukker og kanel, eventuelt syltetøy

Papas Pizzeria (stand 21): Pizza Bistecca

The greek food (stand 22 og 62): gyros servert på tallerken med pommes frites

Meze Restaurant (stand 24): avci böreği

Yips (stand 25): konfitert laks med ponzu av fermentert tomat fra Brimse gård og ramsløkkrem.

The Shack (stand 25): spareribs med bbq-saus, fries, summer slaw og chilimayo

Hall Toll x Nora’s Kitchen (stand 26):  Frityrstekte hveteboller fylt med en blanding av smaksatte poteter, rødløk, kikerter, linser, tamarind, chiliflak, aloo bhujia, granateple, fersk mynte og korianderblader. Det krydrete fyllet og pani-sausen gir en eksplosjon av smaker. Nyt denne streetfood-delikatessen i ett jafs!

Austrått Kaffebrenneri (stand 28): kaffe

Spiseriet (stand 29): en hemmelig rett

Hjelmeland Naturlegvis (stand 30): lettrøykt sterlingkveite med jordbær, rabarbra og reddik fra Hjelmeland

Helgø Meny Food Court (stand 31): velg mellom syv ulike Gladmatretter – angussnadder, angussilder, Meny sin fiskesuppe, laksewrap, pizza m/angussnadder, pizza m/slegge og nduja og pizza m/salsiccia

Sirkus Renaa iskremsykkel (stand 31): En halv croissant toppet med sitrusgelato og aprikos- og lavendelmarmelade

Matjes (stand 33): Sild going strong. Lompe med en matjessildfilet, rømme, rødbeter og hakket løk. Kan fås uten gluten og laktose på forespørsel.

Fisketorget (stand 35): breiflabb og aromater, syrlig tartarsaus, speket eggeplomme og floralsk urtesalat

Sabi Sushi Pedersgata (stand 36): crispy Aurora-laks tartar med smågrønt // marinert Aurora-laks med soya, avokado, agurk, vermicelli og tapioka

Molinå Bakery & Eatery (stand 37): peruansk ceviche

Simply Pinoy (stand 38): Fire dumplinger

Norway Life Shahryar Mirzazadeh (stand 46): oliven og tørket frukt

Thai In Town (stand 47): vårruller

Taste of Greece (stand 48): gyros «taste»

Babylon Kebab House (stand 50): grilltallerken

Kebana (stand 51): samosa med chutney

Spekestua (stand 53): smaksprøver

Prymo skorsteinskake (stand 54):  skorsteinskake («chimney cake»)

Cid Mat – Churros (stand 55): churros

Gyro City – Gresk mat (stand 56): gyros i pita

Crazy Foodtrucks (stand 57): cheesesteak

Mrbelwaffle (stand 58): vaffel fra Belgia eller Hong Kong

Gaffel & Karaffel (stand 60): arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk

Los Tacos (stand 61): grillet lår av norsk kylling marinert i chipotle- og hvitløksappelsinjuice. Servert i maistortilla, og toppet med pico de gallo, fersk salsa verde og Oaxana-ost. Vegetarisk versjon tilgjengelig

Zouq Stavanger (stand 63 og 75): Butter Chicken, en mild klassiker som består av grillede biter av marinert kylling tikka eller paneer, servert i en fløyelsaktig glatt tomat- og løkbasert smørsaus.

Deja vu Delikatesser (stand 64): fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shiso-salsa.

Potatoguys (stand 65): minifries

Tikka Tikka (stand 66): samosa

Kristin Paulsen (stand 71): bruschetta

Miyako & Zouq (stand 75): takoyaki

Lura Turistheim – Fiesta (stand 76): BBQ-marinert svinenakke med potetstappe

India Tandoori Restaurant (stand 77): Tandoori Chaat (vegansk/vegetarisk alternativ: Kati Roll)

Kvinesdal restaurantdrift (stand 79): Pasta Garganelli con polpettine (garanellipasta med kjøttboller og tomatsaus)

Yips Sola (stand 80): bao med konfitert and, hoisinsaus, fennikel og mango

Spansk Churros (stand 86): churros

Gresk Gyros (stand 87): gyros

Gårds og bygdemat (stand 90): spekemat

Dutch Cheeseman (stand 93): ostetallerken

Amigo (stand 95): rullet is

HEIMR Collection – Victoria Hotel (stand 102): klippfiskbolle fra Lofoten med tomatsaus og friske urter

Sola Strand Hotel (stand 102): grillet oksetartar på wagyu fra Nyyyt, norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones.

Como Mexico (stand 120): to carnitostaco i salsa verde, servert med råkost, rømme og ost i mais- og hvetetortilla

Epleblomsten (stand 121): eplesirup

Heimebakst (stand 122): kaffe og lefse

Sunt og balansert (stand 123):  granolabowl med yoghurt fra ryfylke gårdsysteri, hjemmelaget syltetøy, nøttesmør og granola

Olivenlunden (stand 124): smaksatt olivenolje med balsamico

Mor Sigrid bakst (stand 125): lefsebiter

Chili Chocolate (stand 130): jordbærspyd

Lysefjorden sjokolade (stand 132): håndlaget «sjokoladeglass» fylt med hjemmelaget salt karamellsaus, preikestolkonfekt, trøffel, salt fjelltopp og lokale jordbær.

Sandi Cakes (stand 133): «Jul i Juli» –  is med juleøl, tyttebærkaviar og akevittskum

Fjorden Sjokolade (stand 134): «Verden rundt med sjokolade» – sjokoladeis med kakaonibs (Peru/Madagaskar), to brownies laget med ulik sjokolade (Den dominikanske republikk/Tanzania) og to ulike sjokoladebiter (Filippinene/Tanzania og melkepulver fra Norge)

King of waffles (stand 153): «Strawberry Heaven»

It`s Corn (stand 154): mais i kopp med valgfri smak

Sunde Gårdsutsalg (stand 158): velg mellom limousine chili-slider  servert med Grillkongen Craigs Farmhouse bacon, jalapeñomajo, cheddar, variasjon av løk og luftig burgerbrød fra Buøy bakeri – og pulled beef med sylta løk – Forbanna BBQ-saus, potetcrisp og vårløk servert i lyst brød fra Buøy Bakeri

Ledaal Teppeveveri (stand 200): lapper med kaffe

MS Sandnes (stand 210): sjømatretter

Fatland Jæren (stand 220): svinekjake servert i lokalt bakt brød, med hjemmelaget coleslaw, løkkompott, barbequedressing og sylteagurk.

Lurer du på hvor de ulike standene er? Klikk deg inn på kartet vårt, søk etter stand/restaurant, så finner du dem.

Årets Gladmatretter hos restaurantene

An Nam
Taste of sài Gòn – Bún thit nuóng: marinert og grillet svinekjøtt på spyd, risnudelsalat, gulrøtter, ferske urter, vårløk og peanøtter.

Bellies
Vegansk jordbærdessert

Bravo
Gladmatretten på Bravo i Pedersgata er vegetarisk, og kan fås vegansk på forespørsel:
Gulrot, guasacaca, kremost fra Stavanger Ysteri, mandler (melk, nøtter, sulfitt).
På deres ordinære meny under festivalen vil de også tilrettelegge for både vegetar, vegan, glutenfritt og laktosefritt.

Clarion Hotel/Kitchen & Table
Parmesan croquette med ramsløkmajones, chili marinert pære og urter

Citra
Pizza `Nduja: tomatsaus, mozzarella,`nduja , paprika, sort oliven, ruccola, stracciatella

Déjà Vu
Fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shisosalsa (samme som på standen)

Fish & Cow/Tango
Lokale primører. Grønnsaker, fisk, sopp ++ (noe hemmelighold her også)

Fisketorget
Breiflabb og aromater, syrlig tartarsaus, speket eggeplomme og floralsk urtesalat (samme som på standen)

Harry Pepper
Kremet, pikant fiskesuppe med reker, gulrot og vårløk

Hekkan burger
«Hekkans gladmat»: kullgrillet slider med ost, hjertesalat med parmesandressing, spicy grillet paprika-mayo, rødløk, pickles og små tomater.

Hotel Victoria
Klippfiskbolle fra Lofoten med tomatsaus og friske urter (samme som på standen)

Los Tacos
Grillet lår av norsk kylling marinert i chipotle- og hvitløksappelsinjuice. Servert i maistortilla, og toppet med pico de gallo, fersk salsa verde og Oaxana-ost (samme som på standen)

Meze Restaurant
Avci böreği

New Thai Take Away
Sataykylling

Nora`s kitchen
Rogan Josh vegetar. En klassisk curryrett som er både rik og velduftende, her i vegansk versjon med  kikerter, rødløk, hvitløk, tomat, potet og linser.

Punk Sushi
Omakase Nigiri Chefs Choice bestående av tre biter: – flambert laks – kveite – kamskjell.

Restaurant K2
Gladmatretten på K2 i Pedersgata er vegetarisk:
Råvarer fra Rogaland: Grillet hjertesalat, ost fra Stavanger Ysteri, kjerner, urter
NB. På K2 må man sitte i restauranten for å spise, fordi de ikke bruker engangsservise.

Sola Strand Hotel hos Salon du Nord-Victoria
Grillet oksetartar på wagyu fra Nyyyt, norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones (samme som på standen)

Siddis Gelato
Olivenoljegelato med Havsnø-salt, markjordbærgranita og basilikum.

Stor oversikt:

Her er årets utstillere

Festivalprogram:

Dette kan du være med på under Gladmat

Finn fram på Gladmat:

Årets festivalkart