Artikler Slik lager du

Syv sorter til jul: Pepperkaker med gresskar og blåmuggost

Arnt Skjerve sine pepperkaker er inspirert av det som gryr i Stavanger Øst.

Julen nærmer seg, og det er på tide å tenke på de syv sortene. Vi har utfordret syv av våre beste kokker og konditorer til å dele en oppskrift med oss, enten en spesialitet fra deres hjemsted eller en annen julekake som betyr noe for dem.

Her finner du Morten Hagen ved Varmen sin oppskrift på krumkaker. 

– Jeg har alltid vært glad i pepperkake og blåmuggost sammen. Første gang jeg smakte det var allerede i 2003, og synes med en gang det var en sykt bra kombinasjon, sier Arnt Skjerve, frilans- og landslagskokk. Han har tidligere vært kjøkkensjef i Annen Etage på NB Sørensen, og har også jobbet på blant annet Palace Grill og Restaurant Oscarsgate. Nå er han på jakt etter lokaler til å starte for seg selv hjemme i Stavanger Øst.

– Jeg vil lage noe være folkelig, ikke så dyrt, skikkelig håndtverk, god og ærlig mat. Røft og kult, sier han.

Skjerve er ikke den eneste som starter opp i bydelen, og til pepperkakene bruker han både råvarer og serveringstallerkner fra kolleger i øst.

– Oppskriften er veldig Stavanger. Jeg har lokalt juleøl i pepperkakedeigen, osten er fra Stavanger Ysteri, og tallerknene er fra Odd Standard. Jeg solgte disse på årets julemarked på Tou Scene, og selv om noen ikke ville spise de fordi de var for fine så solgte jeg ut alt.

Oppskrift pepperkaker med blåmuggostkombi

Men hjemmekokker: ikke få prestasjonsangs her – det er ingen forutsetning med landslagsskills og millimeterpresisjon i pyntingen når du serverer disse kakene hjemme.

– Du kan sette pepperkaker, ost og marmelade fram på bordet, så kan folk smøre på selv. Kakene kan serveres både rett før dessert, eller med et glass portvin eller mørkt øl etter desserten.

Ingredienser: 

Gresskarmarmelade

  • 1 lite gresskar, type bottleneck squash eller hokaido
  • 2 spiseskjeer god honning
  • 1 spiseskje eplesidereddik
  • 1 vaniljestang
  • Litt salt

Pepperkaker

  • 2 desiliter sirup
  • 230 gram sukker
  • 1 spiseskje natron
  • 1 spiseskje kanel
  • 2 teskjeer malt ingefær
  • 1 teskje malt nellik
  • 250 gram meierismør
  • 2 spiseskeer juleøl (kan sløyfes)
  • 2 egg
  • 700 gr. mel

Til servering

  • Blåmuggost (her brukt Fønix fra Stavanger Ysteri)
  • Frisk kjørvel

Framgangsmåte: 

Gresskarmarmelade

Bak gresskaret pakket i alminiumsfolie på 220 grader til det er helt mykt, ca. 1 time
Vent til gresskaret er kjølt seg ned, del i to, fjern kjernene og skrap ut alt kjøttet og ha i en beholder. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og ha sammen med gresskarkjøttet.
Ha i resten og kjør med en stavmixer, evt bruk blender. Blir den for tørr spe på med litt vann. Smak til med salt, evt mer honning og eddik.

Gresskarkjerner

Kok opp vann med en god del salt i (sjøvannsmengde). Kok gresskarfrøene i ett minutt.
Tørk og rist i ovenen på 200 grader til de er sprø.

Pepperkaker

Kok opp sukker, sirup og øl. Ha i natron, kanel, ingefær og nellik. Skjær smøret i terninger og rør det inn, samt eventuelt juleøl.
Ha blandingen over i en bolle og rør inn eggene.
Sikt inn mel litt etter litt.
La deigen hvile i kjøleskap ett par timer. Kjevle tynt på melet benk og stikk ut i ønsket form.
Stek på 180 grader i ca. 10 – 15 min, til de er gyldne.

Montering

Dander pepperkakene med gresskarmarmelade, smuldret blåmuggost, salte gresskarkjerner og kjørvel.

oppskrift pepperkaker med blåmuggost

Klikk her for for flere oppskrifter på julekaker.