Artikler Slik lager du

Syv sorter til jul: Linzer cookies

Dagens julekake er bakt helt uten egg og meieriprodukter, og er et veldig godt alternativ for de med allergi i julen. 

Julen nærmer seg, og det er på tide å tenke på de syv sortene. Vi har utfordret syv av våre beste kokker og konditorer til å dele en oppskrift med oss, enten en spesialitet fra deres hjemsted eller en annen julekake som betyr noe for dem.

Her finner du flere sorter. 

Denne oppskriften er fra Mari Hult som driver Vegetarbloggen.no og spesialiserer seg i kakeoppskrifter uten egg og melk.

– Her bruker jeg rett og slett soyayoghurt istedenfor egg, og plantemargarin istedenfor smør. Soyayoghurten fungerer som bindemiddel og gjør kakene saftige, mens plantemargarinen gjør de sprø og godes, sier hun.

– Dette er den ene julekaken jeg MÅ bake hver jul,  og i år er jeg redd det også blir den eneste fordi tiden ikke strekker til. Kaken består av to kjeks, der den ene har et hull i midten. Mellom kjeksene ligger et tynt lag syltetøy, som viser fint gjennom hullet, og fungerer som lim mellom de to kjeksene. For å lage kakene trenger du to former til å trykke kakene ut med: En liten figur – dette kan for eksempel være et hjerte eller en stjerne, og en større figur som er litt bredere enn den lille figuren. Dette kan være en tilsvarende figur, eller en ring. Jeg har brukt en liten hjerteform og en større rund form.

Har du ikke slike former er det ifølge Hult lov å bruke litt kreativitet, bare pass på at grunnstørrelsen på kakene blir så lik som mulig.

Linzer cookies
Ingredienser til ca 20 kaker:

  • 120 gram melkefritt margarin
  • 0,5 desiliter brunt sukker
  • 1 desiliter hvitt sukker
  • 1 desiliter soyayoghurt
  • 6 desiliter hvetemel + ekstra til utbaking
  • 1,5 desiliter mandelmel
  • 0,5 teskje bakepulver
  • 0,5 teskje salt
  • 1 teskje malt ingefær
  • 0,5 desiliter perlesukker
  • 0,5 desiliter bringebærsyltetøy (eller annet syltetøy)

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 175 grader og kle to stekebrett med bakepapir.

Rør margarin og begge typer sukker jevnt. Rør deretter inn soyayoghurt.

Mål opp de tørre ingrediensene og bland inn i de våte. Alt utenom perlesukkeret og syltetøyet skal med. Bland det hele godt sammen til du har en fast deig. Det er greit om den er litt klissete.

Del deigen i fire, og kjevle ut en etter en del på godt melet kjøkkenbenk. Deigen skal være mellom 0.3 og 0,5 centimeter tykk.

Trykk ut kaker med den største formen. På halvparten av kakene trykker du også inn den mindre formen – cirka midt i kaken. Ta ut den midterste deigen, og legg den ytterste på stekebrettet. Legg også de hele kakene på stekebrettet. Resten av deigen elter du sammen med neste emne av deig, og gjentar prosessen til du ikke har mer deig igjen.

veganske julekaker bringebærhjerter

Fordel perlesukkeret utover de kakene som har hull i midten.

Stek i 10 minutter.

Avkjøl kakene et par minutter før du monterer dem. Smør et tynt lag med syltetøy utover den ene siden av de hele kakene, og legg kakene med hull i midten over – med perlesukkeret opp. Gjenta med alle kakene.

Linzer cookies2

Klikk her for flere oppskrifter på julekaker.