Artikler Slik lager du

Syv sorter til jul: Danske brunkaker

Hanne Berentzen har levert julebakst til siddisene i 16 år, men ser fremdeles fram til moren kommer med brunkakene sine. 

Julen nærmer seg, og det er på tide å tenke på de syv sortene. Vi har utfordret syv av våre beste kokker og konditorer til å dele en oppskrift med oss, enten en spesialitet fra deres hjemsted eller en annen julekake som betyr noe for dem. Tidligere oppskrifter:

Krumkaker
Pepperkaker med blåmuggost
Berlinerkranser

– Vi har jo danske bakere her, så vi slåss litt om oppskriften, innrømmer gründer, eier og danske Hanne Berentzen ved Ostehuset.

– Dette er kakene jeg er oppvokst med, jeg har min mors oppskrift som hun igjen har fått av sin mor, men Christian på bakeriet har også sin mor sin oppskrift. De er jo ganske like over hele Danmark, han er fra Jylland og jeg er fra Fyn, men det er litt små uenigheter likevel.

Danske brunkaker er en obligatorisk julekake hos våre naboer i sør.

– De er vårt svar på pepperkakene. Men vi har i sukat, ingefær og nøtter, samt litt annerledes krydder. Litt mer smak rett og slett.

– Har du noen gode tips for hvordan du får kakene best mulig? 

– Det er viktig å kjevle de skikkelig tynne, slik at de blir så sprø som mulig. Blir den tykk blir sukat og nøtter for mektige i munnen. Min mor lagte de alltid veldig tynne da jeg var liten, slik at vi også kunne spise de. Og jeg regner jo egentlig med hun kommer med en boks til jul i år og.

Fram til jul er det hektisk på Ostehuset, og prosedyren er den samme år etter år.

– Tidlig i desember kjøper folk julekaker og gaver her, etterhvert litt snacks og godt tilbehør, flatbrød, kaffe… Når det nærmer seg jul skal de ha ost, og rett før kjøper de brød.

Etter 16 år i drift føler danske Berentzen seg som en spesiell del av siddisenes julefeiring.

– Familier kommer tilbake i julen år etter år. Noen kunder har jeg kjent siden de lå i magen til sin mor, og hvert år til jul har de blitt ett år eldre. Noen har flyttet ut for å studere, og kommer tilbake på Ostehuset med venninner og familie nå i julen.

Danske brunkaker ostehuset oppskrift1

Ingredienser: 

  • 250 gram smør
  • 125 gram mørk sirup
  • 250 gram brun farin
  • 3 teskjeer malt kanel
  • 1 teskje malt nellik
  • 2 teskje malt ingefær
  • 1 teskje malt allehånde
  • 60 gram syltede appelsiner i terninger
  • 25 gram hakka usaltede pistasjekjerner
  • 150 gram hakka skolda mandler
  • 500 gram hvetemel

Framgangsmåte: 

Smelt smør, sirup og brun farin i en kjele på middels varme. Sett til side.

Bland mel, krydder, mandler, pistasjer og appelsinskall i en skål.

Tilsett dette i smørblandinger og elt sammen.

Trykke deigen på et brett og avkjøl til den kan rulles som en pølse i plastfolie.

Ha den i kjøleskapet. Ta den ut og skjær i tynne skiver.

Legge skivene på bakepapir og bak i ovnen på 180 grader i 10 minutter.

Avkjøl på rist.

 

Danske brunkaker ostehuset oppskrift2

Klikk her for flere oppskrifter på julekaker.